Redactia.ro
Home » Știri » A fost achitat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona. Fusese condamnat la închisoare cu suspendare

A fost achitat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona. Fusese condamnat la închisoare cu suspendare

A fost achitat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona

A fost achitat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona. Un bărbat din județul Alba a reușit să scape de închisoare după ce a dat șpagă de 100 de lei unui funcționar public pentru a se pensiona. Cum au motivat judecătorii decizia.

A fost achitat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona. Fusese condamnat la închisoare cu suspendare

A fost achitat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona. Un bărbat din județul Alba a dat mită de 100 de lei unui funcționar public pentru urgentarea dosarului de pensionare. Inițial, acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, dar Curtea de Apel Alba Iulia l-a declarat nevinovat. Potrivit judecătorilor, bărbatul este o persoană cu o formare rudimentară, având doar 8 clase, lucrând toată viața în perimetrul zonei în care locuiește, în Munții Apuseni. După ce denunțătoarea l-a întrebat de ce a pus suma de bani în dosar, bărbatul a spus că nu și-a dat seama. Ulterior, judecătorii au tras concluzia că inculpatul a crezut că așa se procedează și nu s-a gândit că ar fi mită.

Ulterior, magistrații au criticat modul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au obținut probele în dosar. În ultimii ani, în acea zonă au fost multe cazuri asemănătoare. Procurorii nu au aprobat darea de mită în momentul în care fapta avea loc, ci după o perioadă de timp, iar oamenii erau chemați înapoi la Casa de Pensii, iar funcționarii le dădeau înapoi dosarele în care erau banii.

Decizia luată de judecători

În 2019, bărbatul a mers la Casa de Pensii pentru a depune dosarul de pensionare, iar pe lângă actele depuse acesta a pus suma de 100 de lei. În data de 5 iulie, un funcționar a descoperit banii din dosar și l-a chemat pe bărbat înapoi, după ce a anunțat și Poliția. Ulterior, bărbatul a spus că așa a fost învățat de un prieten și nu știe pentru ce sunt banii, iar Curtea de Apel Alba Iulia l-a declarat nevinovat, în luna aprilie a acestui an. “Judecătorii au preluat starea de fapt reținută de procurorul de caz fără a se raporta la particularitățile speței și fără a o trece prin propriul filtru. Înțelegem noi că acesta nici măcar nu a bănuit că nu se face aceasta, adică nu se depun bani în dosar. Pentru el, depunerea sumei de 100 lei în dosar nu era cu nimic diferită de depunerea celorlalte înscrisuri, fără să prevadă vreun moment că această acțiune ar putea avea conotații penale.

Mai mult, nici nu poate fi vorba, în privința inculpatului, de o manifestare a factorilor intelectivi ori volitivi ai intenției, câtă vreme acesta nu a avut reprezentarea acțiunii sale, spunându-i denunțătoarei că așa a înțeles, de la un coleg care s-a pensionat înaintea lui, că în dosar se depun și 100 lei, pe lângă celelalte înscrisuri. Este limpede ca acesta nu cunoaște nici motivul pentru care banii se depun în dosar, nici la cine ajung banii și nici nu este interesat de aceste aspecte”, se arată în motivarea sentinței.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: