Redactia.ro
Home » Știri » A fost cutremur vineri, 8 septembrie 2023. Locuitorii acestor oraşe, „zguduiţi” serios. Unde s-a resimţit cel mai tare?

A fost cutremur vineri, 8 septembrie 2023. Locuitorii acestor oraşe, „zguduiţi” serios. Unde s-a resimţit cel mai tare?

cutremur

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului ne informează că vineri, 8 septembrie 2023, s-a produs un cutremur puternic în Turcia.

Seismul a avut o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter și s-a resimțit în două orașe. Seismologii au intrat imediat în alertă şi au început să verifice ce se întâmplă.

Cutremur la adâncimea de 30 km

În ziua de 08 Septembrie 2023, la ora 05:02:59 (ora locală a României), s-a produs în centrul Turciei, un cutremur cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 30 de kilometri. Seismul a fost înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 61km NV de Kastamonu și 85km NE de Karabuk, potrivit INFP.

Epicentrul seismului a fost situat la 61 de kilometri nord-vest de Kastamonu și la 85 de kilometri nord-est de Karabuk, conform INFP. Din fericire, până în acest moment, nu s-au raportat victime sau pagube semnificative.

Autoritățile turce și echipele de intervenție au fost alertate imediat și au început să evalueze situația. Cutremurele sunt relativ comune în această regiune, iar Turcia este situată într-o zonă seismică activă, astfel încât pregătirea și răspunsul la astfel de evenimente sunt esențiale pentru siguranța locuitorilor.

A mai fost un seism puternic, de 5,3 grade

Se monitorizează cu atenție evoluția situației, iar autoritățile îndeamnă oamenii să fie vigilenți și să urmeze recomandările de siguranță în cazul unor eventuale replici.

Altfel, în urmă cu o lună, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, s-a produs în estul Turciei, la o adâncime mică.

Seismul din 10 august a avut loc la ora locală 20:48 (şi a României), iar epicentrul a fost localizat la 10 kilometri sud-vest de Malatya şi la 131 km nord-vest de Şanlîurfa, conform Centrului Seismologic European pentru Mediterana. S-a resimţit în Kahramanmaraş, Adîyaman, Şanlîurfa şi Gaziantep, precum şi în Malatya.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: