Redactia.ro
Home » Știri » A fost descoperită o mutație a SARS-CoV-2 care se extinde în Europa. Ce anunță specialiștii

A fost descoperită o mutație a SARS-CoV-2 care se extinde în Europa. Ce anunță specialiștii

A fost identidicată o mutație a COVID-19 care provine din Spania și se extinde în Europa. 

 

Ce spun specialiștii

 

SARS-COV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, are sute de mutații. Una dintre ele, frecvent întâlnită în al doilea val al pandemiei cu care se confruntă acum Europa, a apărut pentru prima dată în Spania, potrivit unui studiu publicat joi. Studiul a fost realizat de cercetători spanioli și elvețieni, potrivit EFE.

Analizele realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC), au ajuns la concluzia că noua tulpină virală provine din Spania. Tulpina s-a extins, ulterior, în Europa și în alte regiuni din întreaga lume.

Noua mutație a coronavirusului a fost denumită de cercetători  „20A.EU1”. Analizele semnalează prezența acestei mutații în 80% din probele relevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Potrivit studiilor, această nouă variantă nu este mai periculoasă decât celelalte mutații și nici nu ar putea avea un comportament diferit . Mai mult, această mutație nu este singura care prevalează în al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Echipele științifice din Elveția și Spania se grăbesc acum să examineze comportamentul acestei variante pentru a stabili dacă poate fi mai letală sau mai infecțioasă decât alte tulpini.

Dr. Hodcroft a subliniat că nu există „nicio dovadă că răspândirea variantei se datorează unei mutații care crește transmisia sau are impact asupra rezultatului clinic”.

Ea a subliniat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nicio versiune a SARS-Cov-2 – virusul care provoacă Covid-19 – pe care o întâlnise anterior. „Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică atât timp cât am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus ea.

 

Cum a apărut noua mutație

 

Noua mutație a COVID-19  a apărut în Spania și a fost facilitată de restricțiile de călătorie din timpul verii , corelată cu faptul că Spania este o destinație turistică destul de vizitată în timpul verii.

Apariția genomului noului coronavirus ar putea fi corelată “cu un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol”. Ulterior, specialiștii sunt de părere că este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie și în alte zeci de țări europene. Au ajuns să fie semnalate cazuri inclusiv în Hong Kong sau în Noua Zeelandă.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: