Redactia.ro
Home » Știri » A început „mica recalculare” a pensiilor. Cu cât ar putea să crească pensiile începând cu 1 ianuarie 2025

A început „mica recalculare” a pensiilor. Cu cât ar putea să crească pensiile începând cu 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, aproximativ 4 milioane de pensionari din România vor beneficia de pensii majorate. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a confirmat că pensiile vor fi indexate, aplicându-se o creștere bazată pe rata inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea medie a venitului brut.

Această măsură vine în contextul încercărilor de a alinia veniturile pensionarilor la realitățile economice actuale, într-un mediu afectat de inflație și de creșterea costurilor de trai.

Cu cât ar putea să crească pensiile de la 1 ianuarie 2025

Majorările promise sunt așteptate să aducă câteva sute de lei în plus la pensie pentru beneficiari, ceea ce ar putea să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al acestora, în special în condițiile unei economii afectate de scumpiri generalizate. Detaliile exacte privind procentul de creștere și valoarea totală a indexării vor depinde de datele oficiale legate de inflație și de evoluția salariului mediu brut.

Recalcularea din septembrie 2024 a arătat că pensiile au crescut în medie cu aproape 40%. Din ianuarie 2025, indexarea ar urma să fie de 8%. Spre exemplu, pentru o pensie medie de 2.600 de lei, la 1 ianuarie 2025 pensia ar crește cu puțin peste 200 de lei.

„Haideţi să discutăm la momentul respectiv, când vom lucra pentru bugetul anului 2025. Pentru astfel de măsuri, legea în vigoare spune foarte clar că pensiile se indexează cu rata inflaţiei şi deocamdată această lege este cea în baza căreia se va elabora bugetul pe 2025”, a afirmat Marcel Boloş, conform newsweek.ro.

Pe de altă parte, Ministrul de Finanțe a uitat că se adaugă și 50% din venitul mediu brut la indexare. Conform lui, există bani de pensii cel puțin până în ianuarie 2025.

„Eu cred că lună de lună, inclusiv luna octombrie, noiembrie, decembrie, fondurile necesare pentru recalcularea pensiilor după cum ştiţi au fost asigurate şi nu s-a pus problema sub nicio formă ca aceste drepturi pe care le-au dobândit pensionarii să nu fie achitate la timp”, a mai spus ministrul.

Bani în plus și de la 1 octombrie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunța în luna august că pensia medie va crește începând cu luna septembrie, mai exact, de la 2.250 lei la 2.761 lei.

„Mica” recalculare a începu deja, iar pensionarii se pot alege cu bani în plus, începând cu 1 octombrie 2024. Este vorba despre cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, iar vârstnicii vizați sunt cei care au avut venituri nepermanente și cei care s-au pensionat până în anul 2001.Pentru a se alege cu bani în plus la pensie, aceștia trebuie să meargă la Casele Teritoriale de Pensii, unde să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente.

Potrivit legii, toți angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințele de care pensionarii au nevoie. În cazul în care firma a dat faliment există și atunci o soluție: actele vor fi căutate la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

Schimbări importante pentru pensionari

Ordinul recent emis de Ministerul Muncii către Casele de Pensii are rolul de a clarifica și accelera procesul de recalculare a pensiilor, în contextul unor întârzieri semnificative semnalate de pensionari.

Până în prezent, mai multe persoane s-au confruntat cu amânări în primirea noilor decizii de recalculare, fapt ce a generat frustrare și incertitudine. În această etapă, autoritățile încearcă să implementeze măsuri suplimentare pentru a se asigura că procesul de recalculare se desfășoară cât mai eficient și că toți pensionarii afectați vor primi deciziile în termenul stabilit.

Conform declarațiilor oficiale, recalcularea pensiilor implică o reevaluare a stagiilor de cotizare și a veniturilor realizate de beneficiari de-a lungul carierei profesionale. În urma acestei recalculări, mulți pensionari ar putea beneficia de pensii majorate, mai ales în cazurile în care există discrepanțe între contribuțiile realizate și sumele primite anterior.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: