Redactia.ro
Home » Știri » A murit Simeon Zaharia, cel mai iubit părinte de la Mănăstirea Sihăstria!

A murit Simeon Zaharia, cel mai iubit părinte de la Mănăstirea Sihăstria!

A plecat la Domnul Simeon Zaharia, cel mai iubit părinte de la Mănăstirea Sihăstria. „Să nu avem răutate asupra nimănui. Să iertăm, orice ne-a făcut”.

A trecut la cele veșnice Ieroschimonahul Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria în ziua de 2 septembrie, au anunțat călugării pe pagina de Facebook a mănăstirii din județul Neamț. În vârstă de 95 de ani, i-a cunoscut pe părinții Cleopa și Paisie.

Părintele a trăit retras de ochii lumii laice

Părintele Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria a murit. Ieroschimonahul Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria, în vârstă de 95 de ani, a trecut sâmbătă la Domnul, anunță așezământul din Neamț.

Părintele Simeon a fost unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai renumitei mănăstiri Sihăstria, unde au slujit și părinții Ilie Cleopa și Paisie Olaru.

Ieroschimonahul Simeon Zaharia s-a născut la 16 martie 1928, în comuna Mogoșești, județul Iași, din părinţii Iancu şi Rozalia. La 18 februarie 1954, pe când avea 26 ani, a intrat în Mănăstirea Sihăstria. A fost călugărit la 5 iunie 1955, cu numele de Serapion, și unde a urmat Școala monahală între anii 1954-1956.

Cine a fost Simeon Zaharia?

S-a născut la 16 martie 1928, în comuna Mogoșești din județul Iași, din părinții Iancu și Rozalia. A intrat în viața monahală de la o vârstă fragedă.

La doar 26 de ani, pe 18 februarie 1954, a intrat în Mănăstirea Sihăstria, acolo unde a fost călugărit la 5 iunie 1955, cu numele de la Serapion. A urmat acolo Școala monahală, între 1954 și 1956.

Între mai 1956-iulie 1960 și iulie 1963-februarie 1977 a stat ca viețuitor la Mănăstirea Putna. Aici, în anul 1977 a fost hirotesit protosinghel de către PS Adrian Hrițcu. Între iulie 1960 și iulie 1963 a stat ca muncitor la Sihăstria, ca urmare a decretului 410/1959. Între martie 1977 și octombrie 1992 a fost viețuitor 7 ani la Schitul Prodromu și 8 ani la Schitul Lacu, ambele în Sfântul Munte Athos. A avut ascultările principale de preot slujitor, eclesiarh și duhovnic.

Va fi înmormântat marţi, la Mănăstirea Sihăstria

În luna octombrie 2000 a fost tuns în schima mare cu numele Simeon, de către Ieroschim. Dionisie Ignat de la Schitul Colciu, Muntele Athos. În anul 2009 s-a retras la liniște la Schitul Înălțarea Sfintei Cruci – Poiana lui Ioan, dependent de Mănăstirea Sihăstria. În anul 2020 a revenit la Sihăstria.

Sfânta Liturghie din ziua înmormântării va fi oficiată marți, la Mănăstirea Sihăstria, de către Mitropolitul Teofan, începând cu ora 07:30. Slujba înmormântării va începe la ora 09:30.

În discursurile sale, părintele era un aprig apărător al credinței ortodoxe. Cu câțiva ani înainte de trecerea la Domnul, avertiza creștinii că vin vremuri grele. Doar rugăciunea le poate domoli, spunea părintele Simeon.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: