Redactia.ro
Home » Știri » A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Muzicianul trece prin clipe cumplite

A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Muzicianul trece prin clipe cumplite

GALERIE FOTO (3) A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Muzicianul trece prin clipe cumplite

A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Actriţa Georgeta Luchian Tudor s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

A murit soţia lui Tudor Gheorghe

Reprezentanţii Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova au anunțat cu durere că celebra actriță Georgeta Luchian Tudor, soția muzicianului Tudor Gheorghe, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani.

„Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ anunţă cu tristeţe plecarea la cele veşnice a actriţei Georgeta Luchian Tudor, una dintre actriţele emblematice ale unei instituţii pe care a slujit-o cu un talent ieşit din comun, şi este alături în aceste momente de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe”, au informat, marţi, reprezentanţii Naţionalului craiovean.

A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Potrivit sursei citate, actriţa Georgeta Luchian Tudor s-a născută la Brăila pe 6 septembrie 1934. Numele de familie a fost Loch, schimbându-se după căsătorie în Tudor. Aceasta a absolvit Institutul de Teatru în 1963, clasa profesor Ion Şahighian, asistenţi David Esrig şi Călin Florian.

A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Muzicianul trece prin clipe cumplite

„A dorit să fie ziaristă, dar teatrul a câştigat în ea una dintre actriţele de rasă, de a cărei nobleţe artistică s-au bucurat generaţii de spectatori craioveni şi nu numai”, mai arată sursa citată.

În noiembrie 2013, Teatrul Naţional din Craiova a sărbătorit-o la împlinirea a 50 de ani petrecuţi în lumea pe care a iubit-o atât de mult, alături de colegii săi de scenă Leni Pinţea-Homeag, Emil Boroghină, Valeriu Dogaru. Într-un ultim spectacol memorabil a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuală din perioada interbelică, în spectacolul „Alice nu ştie să moară”, adaptare de Gheorghe Truţă după jurnalul scriitoarei, în regia lui Mircea Cornişteanu. Este autoarea volumului de poezii „Uneori femeile surâd” (Ed. Scrisul românesc, 2011).

„A plecat în această iarnă tristă, dar versurile sale, ca şi amintirea unei actriţe depline, rămân: ‘Am fost întrebată de ce uneori femeile surâd. Şi am răspuns: pentru că plâng prea mult, în fiecare zi, pentru toate durerile lumii, nu numai pentru cele ale lor. Dar, doamnelor, domnişoarelor, pentru că este ziua noastră, vă doresc să surâdeţi mai mult, chiar şi atunci când vă doare inima… Pentru că surâsul e un balsam'”, au transmis reprezentanţii teatrului.

Georgeta Luchian Tudor a interpretat roluri excepționale

Reprezentanţii Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova au reamintit rolurile care au consacrat-o pe celebra actriță. Georgeta Luchian Tudor a debutat la Naţionalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais (1963). A fost distribuită în roluri feminine complexe: Maria Lothundiaz („Valetul de cupă” de H. de Balzac), Cenuşăreasa („Pantofiorul de aur” de E. Liţu), Dona Anna („Ţărăncuţa din Getafe” de Lope de Vega), Cellia („Volpone” de Ben Johnson), Dona Angela („Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca), Păuna („O piatră de hotar” de Ion D. Sîrbu), Ara („Arca Bunei Speranţe” de Ion D. Sîrbu), Clarice („Slugă la doi stăpâni” de Goldoni), Sanda Augustin („Amurgul acela violet” de Ion D. Sîrbu), Marion („Marion Delorme” de V. Hugo), Domnişoara Nastasia („Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu), Nora („Nora” de H. Ibsen), Viorica („Micul infern” de Mircea Ştefănescu) etc.

A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Muzicianul trece prin clipe cumplite

A murit soţia lui Tudor Gheorghe! Aceasta a jucat în spectacole regizate de cunoscuţi regizori: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornişteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete şi alţii.

În spectacolul „Micul infern” a jucat alături de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani. Cândva, Tudor Gheorghe declara: „Au fost ani frumoşi, petrecuţi lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit şi mă susţine”, potrivit sursei citate.