Redactia.ro
Home » Sport » A murit unul dintre cei mai mari sportivi din România. Omul a câștigat titlul mondial și olimpic pentru țara noastră

A murit unul dintre cei mai mari sportivi din România. Omul a câștigat titlul mondial și olimpic pentru țara noastră

Vasile Dîba. Foto: Facebook

A murit Vasile Dîba, legenda kaiacului românesc și primul campion olimpic al țării în acest sport!  Anunțul trist al dispariției fostului mare sportiv a fost făcut de Clubul Sportiv Dinamo, care a adăugat: „Astăzi, sportul românesc a pierdut un adevărat gigant!

Clubul Sportiv Dinamo București își exprimă profundul regret pentru plecarea dintre noi a unuia dintre cei mai de seamă sportivi din istoria clubului, Vasile Dîba. Născut pe 24 iulie 1954, în Jurilovca, Tulcea, Vasile Dîba a părăsit această lume astăzi, la vârsta de 69 de ani.

Vasile Dîba a fost unul dintre cei mai străluciți kaiaciști români, un talent incontestabil, un om modest și cu un spirit de învingător. Vasile Dîba, campion olimpic în 1976 și de cinci ori campion mondial, a lăsat o amprentă inestimabilă în istoria sportului românesc.

A luat aurul olimpic pentru România

Realizările sale sportive sunt impresionante: a câștigat aur și bronz la kaiac în 1976 la Montreal, respectiv argint și bronz în 1980 la Moscova, aducând gloria olimpică României în acest sport. Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei și celor apropiați!”, a postat Clubul Sportiv Dinamo București marți după-amiază, pe pagina oficială de Facebook.

La Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a obținut două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 – 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4×500 m (K1 – 4×500 m); în 1975, la Campionatul Mondial de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe; în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, a câștigat primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 10.000 m (K1 – 1000 m) a obținut medalia de bronz; în 1980, la Olimpiada de la Moscova, a obținut medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 – 1000 m) și de bronz, la K1 – 500 m, conform informațiilor furnizate de news.ro.

Vasile Dîba a fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i s-a acordat „Ordinul Muncii” clasa I.

Începând cu 2023, Sala Sporturilor din Jurilovca, comuna sa natală, îi poartă numele, ca un omagiu adus marelui campion și contribuției sale de neegalat în sportul național.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini