Redactia.ro
Home » Știri » ABONAMENTE la apă caldă şi căldură. Anunțul Primăriei Capitalei

ABONAMENTE la apă caldă şi căldură. Anunțul Primăriei Capitalei

energie termică

Prețurile la energie termică vor crește în anii următori constant, precizează Primăria Capitalei într-o prognoză.

De asemenea, este luată în discuție și opțiunea unui sistem binom de tarifare, în care să fie plătită și o componentă fixă pentru energie termică, indiferent de consum.

Consiliul General al Municipiului București ar urma să aprobe „Planul anual de evoluție a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044”, ca model economic aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea sistemului de termoficare a Municipiului București (25 obiective însemnând o lungime de traseu de 105,969 km”.

Autorii documentului iau în calcul și posibilitatea schimbării filosofiei de tarifare, dar fără a o impune, ci doar o prezintă. Este vorba despre ce se numesc „Prețurile cu două părți (sau două niveluri)”, care au două componente: una variabilă (sau în funcție de consum) și o taxă fixă ( de încărcare sau de capacitate).

Anunț-bombă! Sistemul de termoficare al Capitalei funcționează nelegal

“Operatorii de termoficare au de obicei costuri fixe semnificative care trebuie să fie acoperite indiferent de volumul de căldură consumat. Prin urmare, autoritățile de reglernentare în multe țări optează pentru prețul format din două părți (sau două niveluri), cu o taxă fixă și o taxă variabilă. Taxa fixă nu are legătură cu consumul real de căldură și se bazează pe costurile fixe care includ capitalul, costurile cu personalul permanent, alte cheltuieli administrative, partea fixă a costurilor de operare și costurile de întreținere. Taxa fixă este adesea numită taxă de capacitate, deoarece este determinată de capacitatea generatoare de căldură pusă la dispoziție de către operator. Ea se poate baza pe sarcina termică contractată sau pe dimensiunea zonei încălzite”, este explicația oferită de Primărie, potrivit economica.net.

Căldura în București ar putea fi scumpită încă de anul viitor

Costurile estimate ale proiectului major al Primăriei Capitalei, de reabilitare a peste 200 de kilometri de conducte de transport al agentului termic operate de Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET, proiect pentru care municipalitatea se pregătește să solicite fonduri UE, au fost majorate cu peste 33%, de la 994,3 milioane lei la 1,32 miliarde lei (fără TVA, 1,57 miliarde lei cu tot cu TVA), în primul rând ca urmare a majorării salariului minim în industria de construcții prin celebra OUG nr. 114/2018, care a sporit costurile de personal ale contractorilor, se arată într-un document al Primăriei.

Pentru respectarea cerinței de recuperare a costurilor, Primăria a făcut un studiu estimativ privind evoluția prețului de facturare a gigacaloriei în București în perioada 2020-2044. Din studiu rezultă că acest preț, stabilit de Primărie, ar putea fi majorat încă de anul viitor. De exemplu, pentru gospodăriile populației, se estimează o creștere cu 6,2% în 2020, de la nivelul actual de 137 lei/Gcal fără TVA la 145,52 lei/Gcal fără TVA. Ulterior, documentul estimează că prețul pentru energie termică pentru consumatorii casnici va ajunge la 236,39 lei plus TVA în 2030 și va depăși 300 lei începând din 2043.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: