Redactia.ro
Home » Stil de viață » Acest cuvânt este folosit zilnic de români, dar cei mai mulți îl scriu greșit. Care este forma corectă de fapt

Acest cuvânt este folosit zilnic de români, dar cei mai mulți îl scriu greșit. Care este forma corectă de fapt

În limba română, multe cuvinte pot ridica semne de întrebare atunci când vine vorba de forma corectă. Un exemplu frecvent întâlnit este dilema legată de formele „ultimele” și „ultimile”. Este important să clarificăm care dintre aceste variante este corectă și de ce, pentru a ne asigura că utilizăm corect limba română în comunicările noastre zilnice.

Cum se scrie corect: ”ultimile” sau ”ultimele”

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegem regulile gramaticale care stau la baza formării pluralului în limba română. Forma corectă a cuvântului „ultimul” la plural este „ultimele”, nu „ultimile”. Aceasta este forma acceptată și utilizată conform normelor gramaticale ale limbii române.

„Ultimul” este un adjectiv care se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl determină. La plural, forma corectă este „ultimele” atunci când se referă la un substantiv de gen feminin. De exemplu, „ultimele zile” sau „ultimele cărți”. Forma „ultimile” este incorectă și nu este recunoscută de normele gramaticale ale limbii române.

De ce apare confuzia între ”ultimile” și ”ultimele”

Confuzia între „ultimile” și „ultimele” poate apărea din mai multe motive. Unul dintre motivele principale este influența vorbirii populare sau a dialectelor regionale. În anumite regiuni, pronunția diferită a unor cuvinte poate duce la formarea unor forme incorecte care, deși sunt folosite în vorbirea curentă, nu sunt corecte din punct de vedere gramatical.

Un alt motiv pentru această confuzie este lipsa de informare sau educație gramaticală adecvată. Mulți oameni nu sunt conștienți de regulile gramaticale corecte și, astfel, pot folosi forme incorecte fără să știe că greșesc. Educația și informarea corectă sunt esențiale pentru a preveni aceste erori și pentru a asigura o utilizare corectă a limbii române.

Exemple corecte și incorecte

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre forma corectă și cea incorectă, să analizăm câteva exemple:

 1. Exemple corecte:
  • „Am citit ultimele știri din ziar.”
  • „Ultimele zile de vacanță au fost minunate.”
  • „Ultimele cărți pe care le-am cumpărat sunt foarte interesante.”
 2. Exemple incorecte:
  • „Am citit ultimile știri din ziar.”
  • „Ultimile zile de vacanță au fost minunate.”
  • „Ultimile cărți pe care le-am cumpărat sunt foarte interesante.”

Observăm că în toate exemplele corecte, forma utilizată este „ultimele”. Aceasta se datorează regulilor gramaticale care specifică faptul că adjectivul „ultimul” se transformă la plural în „ultimele” atunci când determină un substantiv de gen feminin.

Cum să evităm greșelile gramaticale

Pentru a evita greșelile gramaticale, este important să avem o bună cunoaștere a regulilor gramaticale ale limbii române. Iată câteva sfaturi care pot ajuta:

 1. Educația continuă: Continuă să înveți și să te informezi despre regulile gramaticale corecte. Există numeroase resurse online și cărți care pot oferi informații valoroase despre gramatică.
 2. Verificarea surselor: Atunci când ai îndoieli cu privire la forma corectă a unui cuvânt, verifică în dicționare sau pe site-uri de specialitate. Sursele oficiale și de încredere sunt cele mai bune ghiduri pentru a clarifica orice nelămurire.
 3. Practica: Practica regulată a scrisului și cititul pot ajuta la consolidarea cunoștințelor gramaticale. Cu cât exersezi mai mult, cu atât devii mai familiarizat cu formele corecte ale cuvintelor.
 4. Solicitarea de ajutor: Nu ezita să ceri ajutorul profesorilor, colegilor sau prietenilor atunci când nu ești sigur de forma corectă a unui cuvânt. Discuțiile și clarificările pot fi extrem de utile.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: