Redactia.ro
Home » Știri » Acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Proiectul, pe ordinea de zi a Senatului

Acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Proiectul, pe ordinea de zi a Senatului

Pensii de urmas

Senatul va dezbate miercuri, propunerea legislativă care prevede acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale care au decedat în urma infecției cu coronavirus.

Copiii personalului medical ar putea primi bani de la stat

Miercuri, Senatul va dezbate propunerea legislativă a unor parlamentari PSD care prevede ca urmașii cadrelor medicale care au murit din cauza infecției cu noul virus să primească pensii de urmaș.

Conform proiectului pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva coronavirusului, ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei are a suportat cheltuielile ocazionate de deces, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.

Așadar, urmașii cadrelor medicale au dreptul la pensie de urmaș egală cu 755 din cuantumul salarial pe care personalul medical a avut-o la data decesului.

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

Scutirea de la plata impozitului

Totodată, parlamentarii PSD propun ca urmașii cadrelor medicale decedate din cauza coronavirusului să fie scutiți de la plata impozitului pe terenurile aflate pe proprietare sau coproprietare și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu sau alte clădiri aflate pe proprietare sau coproprietate.

În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinteței de plen de miercuri, 8 aprilie se mai arată OUG 32/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale.

În momentul de față, un număr de 699 de cadre medicale sunt diagnosticate cu coronavirus, dintre care un ambulanțier și o asistentă au decedat.

Loading...