Redactia.ro
Home » Știri » Adevărul despre averea lui Adrian Streinu-Cercel. Situații delicate care nu l-au clintit din post

Adevărul despre averea lui Adrian Streinu-Cercel. Situații delicate care nu l-au clintit din post

GALERIE FOTO (3) averea lui Adrian Streinu-Cercel

Averea lui Adrian Streinu-Cercel. Câți bani câștigă șefului Institului Matei Balș și ce surse de venit are. Medicul a fost implicat în mai multe scandaluri pe parcursul carierei sale.

Discuția recentă despre o propunere lansată sub antentul Institutului de Boli Infecțioane Matei Balș l-a adus în vizorul presei, mai mult ca de obicei, pe dr. Adrian Streinu-Cercel. Acesta a lansat o propunere cu măsuri radicale pentru prevenție. Medicul spune că aceasta a fost redactată când încă pandemia nu ajunsese în țara noastră. Controversa a venit din faptul că acest plan, numit „Vacanța Mare”, era propus ca persoanele de peste 65 de ani să intre în carantină, toți cei de peste 40 de ani să fie în grupul de risc pentru coronavirus și să se adopte măsuri economice, precum neplata taxelor și a impozitelor.

Cine este Adrian Streinu-Cercel

Medicul Adrian Streinu-Cercel este un nume greu în domeniul medical, obținând de-a lungul carierei titluri, funcții renume și bani. În ciuda unor controverse în care numele său a fost implicat, el și-a păstrat posturile și averea.

Deciziile sale au fost, însă, contestate, de la apariția primelor cazuri de coronavirus în România. Pe 27 februarie, de pildă, Streinu-Cercel declara, într-un interviu la Digi 24: „coronavirusul este de 10 ori mai slab decât gripa”.

De altfel, medicul spusese, în luna ianuarie, când epidemia deja depășise granițele Chinei, că „riscul ca epidemia să ajungă în România este substanțial redus”.

Adrian Streinu-Cercel a consiliat aproape toți miniștrii sănătății

Adrian Streinu-Cercel a terminat medicina în 1982. În anul 1988 era deja consilier la ministerul sănătății, care încă era comunist. A fost medic specialist pe boli infecțioase la Spitalul Colentina, ajungând apoi directorul spitalului în 1989. Ulterior, Institutul Matei Balș s-a desprins de spitalul Colentina, în 2007. În prezent, el este directorul Institutului Matei Balș.

Adrian Streinu-Cercel are titlul de profesor universitar, este conducător de doctorate, a fost șef al cancelariei UMF Carol Davila din București. De asemenea, medicul a fost șef al Senatului universității de medicină și farmacie. Recent a candidat la funcția de rector al UMF București, însă a pierdut postul în faţa altui candidat.

Este autor al peste 200 de lucrări. De asemenea, de-a lungul timpului, Streinu Cercel a fost și secretar de stat în Ministerul Sănătății sau consilier al ministrului în timpul guvernărilor PNL și PSD.

O altă discuție în care a fost implicat numele său este cea legată de epidemia de gripa aviară din 2006. La acel moment, Streinu-Cercel era secretar de stat la Ministerul Sănătății. Medicul a estimat din nou greșit efectele gripei nou-apărute. Declarase că vor muri 2 milioane de români și vor fi infectați peste 4 milioane. A fost extrem de criticat la acel momment din cauză că principala sa preocupare era cumpărarea de substanțe necesare pentru vaccinurile necesare.

Și în cazul Colectiv, Cercel a afirmat că supraviețuitorii incendiului, care au murit după aceea, nu ar fi fost victime ale bacteriilor nosocomiale. Testele făcute ulterior i-au contrazis opinia.

În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012. Atunci, el eram, simultan, manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Adevărul despre averea lui Adrian Streinu-Cercel. Cât câștigă el și familia lui

Despre viața particulară a lui Adrian Streinu-Cercel nu se cunoaște foarte multe. El are două fiice, Anca Streinu-Cercel și Oana Săndulescu, ambele medici specializați în boli infecțioase, angajate la Institutul Matei Balș. De asemenea, cele două sunt conferențiare la catedra de boli infecțioase a Universității Carol Davila, unde și-au luat doctoratul sub coordonarea tatălui. Soția sa, Gabriela, este profesoară de matematică, autoare de manual de liceu.

Averea a lui Adrian Streinu-Cercel, conform declarației de avere din 2019, constă într-un apartament în București, cumpărat în 2009, și un autoturism Skoda din 2018. În anul 2019, medicul a câștigat 385.996 de lei, din salariile de la institutul Balș, Facultatea de Medicină și consiliul experților pentru pandemia de coronavirus, precum și activități independente.

Pe declarația de avere a medicului nu figurează soția sa sau veniturile acesteia.

Soția lui Streinu Cercel
Soția lui Streinu Cercel

Însă, când Gabriela Streinu Cercel a fost consilier la Ministerul Educației, în 2010, a trebuit să depună declarația de avere. Aceasta includea bunurile pe care le deținea împreună cu soțul său.

averea lui Adrian Streinu-Cercel
averea lui Adrian Streinu-Cercel

La rubrica terenuri erau trecute mai multe: unul în Ilfov, de 7,5 ha, și două în Vâlcea, unul de 1.461 mp cumpărat în 2000 și altul de 5.800 mp dobândit prin donație în 2005.

Și categoria privind casele era plină: 5 apartamente în București, în diverse sectoare (unele cumpărate, altele moștenite), o casă în București sectorul 2 și o casă de vacanță în Vâlcea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: