Redactia.ro
Home » Știri » Adevărul despre tentativa de asasinare a Regelui Charles al III-lea. Agresorul, un tânăr de doar 23 de ani: „A fost extrem de traumatizant, iar efectul pe care l-a avut asupra familiei mele” VIDEO/FOTO

Adevărul despre tentativa de asasinare a Regelui Charles al III-lea. Agresorul, un tânăr de doar 23 de ani: „A fost extrem de traumatizant, iar efectul pe care l-a avut asupra familiei mele” VIDEO/FOTO

GALERIE FOTO (7)

Fiul cel mare al regretatei Regine Elisabeta a III-a, Regele Charles al III-lea, al cărui încoronare este așteptată în 2023,  a fost atacat în Australia, pe când era Prinț de Wales. Agresorul său a tras cu două gloanțe oarbe, în speranța de a-i face rău. Deși Charles a scăpat nevătămat, incidentul dezvăluie relația complicată pe care mulți o au cu monarhia în Marea Britanie și în întreaga lume. Iată toate detaliile!

Regina Elisabeta a III-a, trei tentative de asasinare de-a lungul domniei

Ochii din întreaga lume s-au îndreptat spre monarhia britanică odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani. Cea mai longevivă suverană din istoria Marii Britanii a domnit atât în vremuri bune, cât și în vremuri grele pentru țara sa și pentru Commonwealth. De la moartea sa, mii de oameni au stat la coadă la Londra pentru a o onora pe regină în timp ce aceasta se odihnea la Westminster Hall din Londra. În ciuda acestei participări puternice a publicului, sprijinul publicului general pentru monarhie a scăzut, în special în rândul generațiilor tinere, potrivit reportajului PBS News Hour. Acest lucru nu este nimic nou, deoarece regalitatea britanică a fost mult timp un subiect care a provocat dezbinare, atât în țară, cât și în străinătate, după cum explică USA Today.

De-a lungul anilor, această respingere a instituției regalității a fost atât pașnică, cât și violentă. Ca de exemplu, au existat trei tentative eșuate de asasinare a Reginei Elisabeta a II-a, în cele șapte decenii petrecute pe tron, potrivit The Mirror.

Două gloanțe oarbe au fost trase asupra Regelui Charles al III-lea

Atacul asupra Regele Charles al III-lea, Prințului Charles pe atunci, a avut loc la data de 26 ianuarie, chiar de „Ziua Australiei”, la Sydney, în timp ce prințul se afla în turneu, în 1994. El era invitat de onoare, urmând să înmâneze Premiile „Australia Day”. La acea vreme, însă, în Cambodgia era în curs de desfășurare o criză a refugiaților, iar peste 100 de cambodgieni, refugiați care căutau azil în Australia, erau blocați în bărci improvizate în largul coastei, în timp ce guvernul australian decidea cum să se ocupe de ei, potrivit unui reportaj realizat de Mirror. Alți solicitanți de azil au fost reținuți în închisoare.

În ziua în care s-a tras asupra Regelui Charles al III-lea, acesta tocmai urcase la pupitru pentru a vorbi. În acel moment, un tânăr student universitar cambodgian pe nume David Kang, care avea 23 de ani la acea vreme, a ieșit din mulțime la aproximativ 6 metri de locul în care se afla prințul, potrivit relatării Express. Tânărul a tras două focuri de armă cu gloanțe oarbe. În mod notabil, Charles și-a păstrat calmul în timp ce Kang se apropia de scenă. Atacatorul a fost rapid doborât de securitate, inclusiv de gărzile de corp ale prințului Charles. Ulterior, Kang a fost găsit vinovat de „amenințare cu violență ilegală” și condamnat la 500 de ore de muncă în folosul comunității.

Agresorul protesta față de situația dificilă a refugiaților

Deși este puțin probabil ca cineva să poată fi ucis de un pistol cu gloanțe oarbe, pistoalele de acest tip pot fi modificate pentru a trage cu muniție reală. Ulterior, Kang a declarat că a fost motivat să-l atace pe prințul Charles din cauza preocupărilor legate de criza refugiaților din Cambodgia și că, la acea vreme, trăia și cu depresie, după cum notează The Mirror.

Kang se aștepta ca echipa de securitate să îl împuște și să îl ucidă în timpul atacului asupra Regelui Charles al III-lea. Apărarea lui Kang pentru cambodgieni a luat forma a sute de scrisori adresate unor oficiali publici de rang înalt, inclusiv Regelui Charles, prinț pe atunci. Într-una dintre ele, el și-a exprimat dorința de a muri pentru această cauză.

Deși a scăpat nevătămat, după ce prințul Charles a fost atacat a urmat o controversă, iar vina a fost pasată de la un capăt la altul între Palatul Buckingham, Scotland Yard și poliția din New South Wales, Australia, pentru lipsa de securitate, potrivit The Guardian.

Unii au cerut ca Prințul Charles să își scurteze turneul. Premierul australian de la acea vreme, Paul Keating, și-a exprimat jena față de cele întâmplate și a declarat că se îndoia că Kang a intenționat cu adevărat să-l ucidă pe prinț. El a caracterizat întâmplarea ca fiind o demonstrație politică.

Agresorul este în prezent avocat

În momentul în care Charles a fost atacat la Sydney, premierul australian de atunci, Keating a spus conform The Mirror:

„Prințul Charles este un bun prieten al acestei țări și ar trebui să fie tratat cu respectul și demnitatea pe care le merită un bun prieten … Controlul său în aceste circumstanțe, cred că a reflectat atitudinea profesională pe care o are”

Sursa foto: Seven West Media/Getty

 Kang și-a schimbat viața și a devenit avocat

Până în 2005, Kang a reușit să meargă pe drumul cel bun:

„Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 11 ani a fost o experiență extrem de traumatizantă și cu siguranță am mers mai departe în viața mea, iar acum am devenit avocat aici, în Sydney … Să mă gândesc la asta chiar și acum mă tulbură puțin … ceea ce s-a întâmplat atunci a fost extrem de traumatizant, iar efectul pe care l-a avut asupra familiei mele a fost profund supărător”, a declarat Kang la acea vreme, dovedind că, cel puțin în această poveste a existat un final fericit, realtează sursa citată.

 

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: