Redactia.ro
Home » Stil de viață » Adormirea Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Adormirea Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

GALERIE FOTO (2)

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 15 august. Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. În fiecare an, pe data de 15 august, în calendarul ortodox se sărbătorește Sfânta Marie.

Tradiții și obiceiuri pentru 15 august

Sfânta Maria este o sărbătoare foarte importantă, care are multe tradiții și obiceiuri. Conform acestor tradiții, nu este bine să se lucreze în camp, nu se coase și nici nu se spală rufe. Această sărbătoare se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele. De Sf. Maria Mare se împart struguri și prune, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart din suflet.

O altă veche superstiție spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă. Există sate în România, unde oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Se spune că cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc anumite lucruri. De Sfânta Maria nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor. Tot în această zi, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Adormirea Maicii Domnului 2022. Ce NU ai voie să faci

  • În ziua Sfintei Marii, este interzis să se facă treburi casnice sau să se lucreze la câmp, altfel vei atrage paguba.
  • Pe 15 august nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • Nu se dă nimic cu împrumut de ziua Sfintei Marii, ca să nu se lege farmecele de tine.
  • Nu ai voie să te cerţi cu nimeni de sărbătoarea Sfintei Marii, iar dacă cineva îţi poartă duşmănie este imperativ să te împaci cu persoana respectivă.
  • La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu ai voie să dormi, altfel te vei simţi amorţit tot anul.
  • În ziua Adormirii Maicii Domnului nu se spală rufe și nici nu se calcă.
  • De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: