Redactia.ro
Home » Știri » Află ce pensie vei primi cu ajutorul unui simulator care face toate calculele pentru tine. Este un sistem nou implementat

Află ce pensie vei primi cu ajutorul unui simulator care face toate calculele pentru tine. Este un sistem nou implementat

Această pensie dispare din România.

Reevaluarea beneficiilor de pensie este în plină desfășurare, iar Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vizează implementarea unui sistem unitar pentru a sprijini toți beneficiarii. Recent, în Jurnalul Oficial numărul 454, datat 16 mai, a fost oficializată Hotărârea Guvernului numărul 496. Această hotărâre validează justificarea referitoare la necesitatea și relevanța cheltuielilor asociate proiectului “Nou Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”. Investiția face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C8 – Reforma fiscală și a pensiilor.

Ce aduce noul sistem integrat al CNPP

Noua platformă informatică integrată a CNPP promite multiple beneficii pentru pensionari și contribuabili. Aceasta va include crearea unui Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP.

În acest spațiu, aceștia vor primi informații despre perioada de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare și vor putea depune documente electronice pentru soluționare, cum ar fi cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, conform Newsweek.ro.

Un aspect important al noului sistem este gestionarea documentelor. Toate documentele adresate instituției vor circula în format electronic, eliminând formatul fizic care creează disconfort. De asemenea, se va dezvolta un simulator pentru calculul pensiei, astfel încât orice contribuabil din sistemul public să poată estima propria pensie, oferind o predictibilitate asupra viitorului financiar.

Aplicația e-Talon va automatiza transmiterea taloanelor de pensie în format electronic, asigurându-se că fiecare pensionar primește documentul la timp și într-un format care poate fi ușor stocat și accesat. Primele notificări despre majorările pensiilor ar urma să fie trimise chiar în această lună. Majoritatea acestor notificări vor ajunge la pensionari, dar în lunile iunie-august va avea loc și o revizuire pentru pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001.

Simulatorul care face toate calculele

Simulatorul pentru calculul pensiei este un instrument cheie al noului sistem integrat. Acesta va permite contribuabililor să își estimeze pensia, oferind o imagine clară asupra viitorului lor financiar. Astfel, fiecare persoană va putea vedea cum se reflectă anii de muncă și contribuțiile sale în valoarea pensiei.

În plus, aplicația e-Talon va automatiza transmiterea taloanelor de pensie în format electronic, reducând erorile și întârzierile asociate cu formatul fizic. Acest sistem va aduce o transparență sporită și va facilita accesul la informațiile necesare pentru toți pensionarii și contribuabilii.

Sprijin pentru toți beneficiarii de pensii

În procesul de recalculare a pensiilor, nu vor fi luate în considerare orele suplimentare, orele lucrate în timpul nopții, sporurile sau primele pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001. Acești pensionari beneficiază de o perioadă de grație, cuprinsă între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025, în care sunt îndemnați să prezinte personal la Casele de Pensii documentele relevante care să ateste efectuarea acestor ore suplimentare sau obținerea acestor prime. Doar în acest fel, pensiile lor vor fi recalibrate, iar ei vor primi sume suplimentare de bani.

Este important de subliniat că orele suplimentare, orele lucrate în timpul nopții, sporurile sau primele nu vor fi luate în considerare în recalcularea pensiilor pentru pensionarii care și-au încheiat activitatea înainte de 2001. Într-o perioadă de grație, cuprinsă între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025, acești pensionari trebuie să prezinte personal la Casele de Pensii documentele relevante care să ateste aceste aspecte. Numai în acest mod, pensiile lor vor fi recalculate, iar aceștia vor primi o sumă suplimentară de bani.

Noul sistem integrat al CNPP promite să aducă multiple beneficii și să simplifice procesul de gestionare a pensiilor. De la crearea unui spațiu privat virtual, la automatizarea transmiterii taloanelor de pensie și dezvoltarea unui simulator pentru calculul pensiei, toate aceste măsuri sunt menite să aducă mai multă transparență și eficiență în sistemul de pensii din România.

Această reformă este așteptată să aducă o îmbunătățire semnificativă în viața pensionarilor, oferindu-le acces facil la informațiile și documentele necesare. De asemenea, va asigura că beneficiarii de pensii primesc toate drepturile care li se cuvin, în timp util și fără complicații birocratice inutile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: