Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Afla pas cu pas cand iesi la pensie! Calculatorul pentru vârsta de pensionare disponibil pe site-ul CNPP

Afla pas cu pas cand iesi la pensie! Calculatorul pentru vârsta de pensionare disponibil pe site-ul CNPP

Persoanele fizice au la dispoziție pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) un calculator pentru determinarea vârstei de pensionare. Utilizarea acestui instrument este simplă și accesibilă tuturor. Tot ce trebuie să facă cei interesați este să introducă în aplicație data nașterii și sexul. După introducerea acestor date, calculatorul va afișa informațiile necesare privind durata rămasă până la pensionare.

Modalități de pensionare și penalizări aferente

De asemenea, aplicația permite utilizatorilor să afle detalii despre posibilitatea de a se pensiona anticipat sau anticipat parțial, precum și despre penalizările aplicabile în funcție de stagiul de cotizare. Astfel, cei care vor să știe când pot ieși la pensie pot accesa site-ul www.cnpp.ro și urma pașii indicați.

Cum aflați, pas cu pas, data pensionării

Pentru a afla data pensionării, trebuie să urmați câțiva pași simpli:

  1. Accesați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, www.cnpp.ro.
  2. Selectați rubrica „Când mă pot pensiona?”.
  3. Completați cu datele necesare, cum ar fi data nașterii și sexul, și introduceți cifrele sau literele din imaginea de verificare.
  4. Apăsați butonul „Calculează”.

În urma acestor pași, vi se va afișa o casetă cu data de pensionare și informații despre stagiul minim necesar pentru diverse tipuri de pensie: de limită de vârstă, anticipată sau anticipată parțial.

Actualizări privind vârsta de pensionare conform noii legi

Noua lege a pensiilor, ce va intra în vigoare conform Ordonanței de Urgență nr. 8/2021, se va aplica începând cu 1 septembrie 2023. Până atunci, vârsta de pensionare este reglementată de Legea nr. 263/2010.

Pentru femei, stagiul complet de cotizare este în prezent de 31 de ani, dar va crește treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030. Vârsta standard de pensionare pentru femei a crescut progresiv, fiind stabilită să crească de la 59 de ani la 63 de ani în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2030. Pentru bărbați, în același interval, vârsta de pensionare a crescut de la 64 de ani la 65 de ani.

În ceea ce privește stagiul complet de cotizare, acesta a fost stabilit să crească de la 28 de ani la 35 de ani pentru femei și de la 33 de ani la 35 de ani pentru bărbați, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2015.

Detalii despre stagiul minim și complet de cotizare

Noua ordonanță stabilește vârsta standard de pensionare la 63 de ani pentru femei și la 65 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru ambele sexe. Aceste modificări sunt implementate treptat, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În luna octombrie 2022, stagiul complet de cotizare pentru femei era de 32 de ani și 9 luni, iar vârsta standard de pensionare pentru femei era de 62 de ani și 3 luni. Femeile care îndeplinesc cumulativ condițiile vârstei standard și stagiului minim de cotizare pentru pensionare pot înceta de drept contractul de muncă, conform informațiilor furnizate de Laurențiu Tent, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Bihor.

Pensionarea opțională la 70 de ani

Există zvonuri referitoare la prelungirea vârstei de pensionare până la 70 de ani, însă acestea nu sunt obligatorii, ci doar o opțiune pentru angajați. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a precizat într-un interviu pentru Antena 3 că această măsură ar putea fi inclusă în noua lege a pensiilor. În prezent, vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani, iar prelungirea acesteia până la 70 de ani ar fi o alegere personală. Totodată, autoritățile vor lua o hotărâre privind facilitățile fiscale pentru cei care optează să continue activitatea până la 70 de ani.

Astfel, platforma CNPP oferă cetățenilor un instrument util și eficient pentru planificarea pensionării, adaptându-se constant la schimbările legislative și nevoile utilizatorilor. Prin accesarea site-ului www.cnpp.ro, fiecare persoană poate obține informații clare și actualizate privind data pensionării, stagiul de cotizare și penalizările aplicabile, contribuind la o mai bună gestionare a tranziției către această etapă importantă a vieții.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini