Redactia.ro
Home » Știri » Ai credit imobiliar/ipotecar Prima Casă la bancă? Cum poţi scăpa de rate fără să mai plătești dobânzi uriașe

Ai credit imobiliar/ipotecar Prima Casă la bancă? Cum poţi scăpa de rate fără să mai plătești dobânzi uriașe

Creditarea pentru populație continuă să crească, arată datele Băncii Naționale a României, dar mult mai lent decât în anii trecuți.

Dacă până acum aveam creșteri mari de la un an la altul, oamenii se împrumutau de la bănci tot mai mult, de exemplu, în 2021, când a fost un plus de aproximativ 10%, iată că acum vorbim de o evoluție mai modestă, cel mult 2%, dacă vorbim de creditele în lei.

Cu rambursarea anticipată, scapi mai repede de rate

Românii care au făcut un credit în lei și au rata calculate prin IRCC pot folosi o metodă pentru a plăti mai puțini din banii datorați băncii. Este vorba de rambursarea anticipată. Un credit imobiliar, spre exemplu, poate fi întotdeauna rambursat anticipat, parțial sau integral.

Clienții au posibilitatea să ceară achitarea unei sume din soldul creditului, în avans, în orice perioadă înaintea scadenței finale. Rambursarea anticipată a unei sume din soldul creditului se poate face oricând, indiferent de ce credit e vorba, trebuie doar ca clientul să nu înregistreze restanțe.

Spre exemplu, în cazul accesării unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei pe o perioadă de 20 de ani, o rambursare anticipate parțială de 30.000 de lei făcută a doua zi va scade perioada creditului cu aproape cinci ani (patru ani și șase luni). Aşdar, respectivul client va plăti creditul în 15 ani şi jumătate.

Creditele pentru consum, mai căutate

Creditele pentru consum sunt însă cele care au ridicat, totuși, totalul. Vorbim de credite de nevoi personale, acordate pe perioade mai scurte, 3-5 ani.

Deși dobânzile au crescut mult și pentru aceste împrumuturi, iată că oamenii au avut totuși nevoie de bani, și vedem în acest caz o creștere constantă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: