Redactia.ro
Home » Știri » Alegeri locale 2020. De unde provine termenul „primar” și când a fost folosit prima oară

Alegeri locale 2020. De unde provine termenul „primar” și când a fost folosit prima oară

alegeri locale 2020

Alegeri locale 2020. Mai sunt doar 7 zile până la alegerile locale, timp în care candidații trebuie să convingă populația că merită un scaun de primar sau de consilier local. Miza cea mai mare este pentru Primăria Capitalei, unde s-au înscris 18 candidați.

Fotoliul de primar general al Bucureștiului este cel mai vânat, deoarece la Primăria de pe Bulverdarul Regina Elisabeta este administrat un buget de circa șapte miliarde.

Alegeri locale 2020. De unde provine cuvântul „primar”

Primarul are toate frâiele administrațiai locale. El are grijă de banii comunității, el propune și adoptă proiectele de infrastructură, el este administratorul principal al unei comune/unui oraș.

Te-ai întrebat vreodată de ce avem primar? Așa cum sugerează și numele – primar – cuvântul înseamnă „primul, principal, de prim rang”, din latinescul vulgar „primarius” și franțuzescul „primaire”, care înseamnă „primul, principal, de prim rang”. La romani „primar” nu însemna o funcţie.

În Dicţionarul Explicativ al limbii române, prima definiţie este cea de adjectiv cu sens de „iniţial, primordial, originar”. A doua definiţie este a substantivului „primar”, iar dicţionarul explică faptul că acesta ar fi reprezentant al conducerii centrale în oraşe şi comune, cu atribuţii administrative.

În România, la primar se mai spune și „edil”, cu origine din antichitatea romană, care era un magistrat care supraveghea edificiile şi instalaţiile publice şi se ocupa de aprovizionare şi de organizarea jocurilor, scrie historia.ro.

Alegerile locale 2020. Când a fost folosit prima dată cuvântul „primar”

Funcţia de primar a apărut în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866). În acele vremuri, primarul era şeful administrației publice locale și asigura conducerea comunităţii în timpul revoltelor.

În perioda interbelică, primarul reprezenta comunitatea în justiţie, era şeful poliţiei locale, numea şi elibera din funcţie funcţionarii publici şi elibera autorizații pentru construcții.

Primarul a devenitreprezentantul Partidului Comunist în timpul perioadei comuniste. După căderea dictaturii, primarul câştigă noi atribuţii.

Primarul îndeplineşte următoarele categorii principale de atribuţii, potrivit Codului Administrativ:

  • atribuţii exercitate în calitate de reprezentant al statului, în condiţiile legii;
  • atribuţii referitoare la relaţia cu consiliul local;
  • atribuţii referitoare la bugetul local;
  • atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor;
  • alte atribuţii stabilite prin lege.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: