Redactia.ro
Home » Știri » Alegeri Moldova. PSRM obţine cele mai multe voturi. Cum ar putea arăta coaliţia de guvernământ

Alegeri Moldova. PSRM obţine cele mai multe voturi. Cum ar putea arăta coaliţia de guvernământ

Alegeri Moldova. PSRM obţine cele mai multe voturi. Cum ar putea arăta coaliţia de guvernământ

Alegeri Moldova. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut 31,41% din voturi, urmat de Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) cu 26,06%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală luni, la ora 07:00, după procesarea a 97,29% din procesele verbale, informează Radio Chişinău.

Totodată, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 24,05% din alegători, iar pentru Partidul Politic ‘Şor’ – 8,49%.

Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comuniştilor obţine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi sunt aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar.

Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputaţi sunt aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

Harta circumscripţiilor uninominale este formată din deputaţii Partidului Democrat. Cel puţin, astea sunt datele preliminare de la CEC, după procesarea a 99,41% de procese verbale PDM- 18, PSRM- 10, ACUM – 4, Canditaţi Independenţi -3, Partidul Şor 3.

La alegerile din 24 februarie, prezenţa la urne a fost de peste 49% din alegătorii înscrişi pe liste sau circa 1 milion 451 mii de votanţi.

Alegeri Moldova: Vlad Plahotniuc, omul cheie

După aceste alegeri, cheia pentru viitoarea coaliţie de guvernare pare să stea la Vlad Plahotniuc şi la Partidul Democrat. Aceştia s-ar putea alia fie cu pro-ruşii din PSRM, fie cu pro-europenii din alianţa ACUM.

Oligarhul Plahotniuc nu a exclus nicio variantă.

„Partidul Democrat va continua proiectele sociale începute şi va iniţia şi altele noi. Este încă devreme să discutăm despre formula politică în care noi vom realiza aceste lucruri, dar ceea ce pot să vă asigur eu este că fiecare mandat primit de Partidul Democrat (…) va lucra pentru cetăţeni, pentru a face viaţa oamenilor noştri mai bună.

Indiferent de diferenţele doctrinare dintre partidele care vor fi în Parlament, politicenii din Moldova trebuie să aibă un singur scop: să facă viaţa oamenilor noştri mai bună.

Noi, cei din Partidul Democrat, nu suntem supăraţi pe nimeni, nu avem politicieni cu care nu acceptăm să discutăm, noi nu avem subiecte pe care nu vrem să le discutăm, noi nu vom pune condiţii, dar nu vom accepta nici condiţionalităţi.

Noi vrem să lucrăm pentru ţară şi să facem tot ce ne-am angajat la întâlnirile noastre cu oamenii„, a afirmat Plahotniuc.

Citeşte şi: Sondaj alegeri europarlamentare. Ce partid ar lua cele mai multe voturi

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: