Redactia.ro
Home » Știri » Alertă alimentară într-un lanț de magazine din România! S-a găsit carne cu Salmonella

Alertă alimentară într-un lanț de magazine din România! S-a găsit carne cu Salmonella

În ultima perioadă, România se confruntă cu o alertă alimentară de proporții, după ce mai multe magazine din Vrancea, Ilfov și București au fost identificate ca având în vânzare produse din carne de pui contaminate cu Salmonella. Această bacterie periculoasă este cunoscută pentru capacitatea sa de a cauza toxiinfecții alimentare severe, punând sănătatea consumatorilor la risc.

Salmonella este o bacterie care trăiește în intestinele animalelor și ale oamenilor și care poate contamina alimentele. Consumul de alimente contaminate cu Salmonella poate duce la salmoneloza, o toxiinfecție alimentară care se manifestă prin simptome precum dureri abdominale, diaree, febră și vărsături. Simptomele pot apărea în primele 48 de ore de la consum și pot varia ca severitate.

Alertă alimentară în magazinele din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intervenit prompt, declanșând o serie de verificări în urma cărora s-a constatat prezența Salmonellei în diverse produse din carne de pui disponibile pe piață. Printre magazinele afectate se numără un magazin Lidl din Focșani, unde probele prelevate din organe de pui de la Agricola Internațional SA au fost confirmate ca fiind contaminate cu Salmonella Infantis. Alte locații implicate în acest scandal alimentar includ depozitul Penny din Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, precum și magazinele Penny și Metro din București, unde au fost identificate produse de la diverse mărci de carne de pui contaminate.

„O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:

– probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
– probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
– probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
– probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
– probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
– probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella”, a transmis, luni, ANPC.

ANPC-ul a luat măsuri drastice

În urma descoperirilor alarmante, ANPC a acționat rapid, aplicând amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și ordonând retragerea temporară a loturilor de produse contaminate de pe piață. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a preveni răspândirea bacteriei și pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Pentru a minimiza riscul de toxiinfecție alimentară, consumatorii sunt sfătuiți să respecte câteva măsuri de precauție, inclusiv:

  • Verificarea surselor de achiziție a produselor din carne și preferarea magazinelor cu un istoric bun în materie de siguranță alimentară.
  • Gătirea temeinică a cărnii de pui, asigurându-se că aceasta este bine făcută în interior, pentru a distruge orice bacterii prezente.
  • Evitarea contaminării încrucișate prin folosirea unor ustensile separate pentru carne crudă și alimente gata de consum.
  • Păstrarea igienei în bucătărie, inclusiv spălarea mâinilor și a suprafețelor de lucru înainte și după manipularea cărnii crude.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: