Redactia.ro
Home » Știri » Alertă în România! Mii de măști neconforme au fost vândute pe piață

Alertă în România! Mii de măști neconforme au fost vândute pe piață

Mii de măști neconforme au fost vândute pe piață

O nouă alertă a fost emisă de România la nivel european care privește comercializarea de măști neconforme. Alerta a fost transmisă prin RAPEX, sistemul de alertă rapită pentru produse nealimentare. 

Mii de măști neconforme au fost vândute pe piață

România a emis până în acest moment 17 alerte de măşti neconforme, pentru a avertiza ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE. Printre produsele neconforme identificate de ANPC, este vorba despre măști contrafăcute, vândute sub formă de „mască albă de protecție respiratorie cu semi-față”.

Potrivit Digi24, produsul nu are marcaj CE și nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. Astfel, autoritățile publice au transmis către importator măsura retragerea produsului de pe piață.

„În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în informarea transmisă prin intermediul RAPEX.

Alerte privind patru tipuri de măști neconforme în România

ANPC îi avertizează pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.

Prima alertă vizează mască de protecție pentru filtrarea respiratorie la jumătatea feței, cu 3 pliuri. Produsul este comercializat într-o pungă de plastic transparentă și verde, cu fermoar care conține 10 de bucăți. Aceasta susține conformitatea cu standardul EN 149 de pe cutie. Țara de origine: Republica Populară Chineză.

O altă alertă se referă la o mască protectoare de filtrare respiratorie la jumătatea feței. Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Un alt produs neconform este comercializat în cutii de carton, cu câte 50 unități în fiecare cutie.Pe ambalaj se scrie BFE > 95. De asemenea, țara de origine etse tot Republica Populară Chineză.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: