Redactia.ro
Home » Știri » Alertă la Roșia Montană! Fisură în Barajul Tăului Mare. Sute de locuitori, evacuați în toiul nopții -FOTO&VIDEO

Alertă la Roșia Montană! Fisură în Barajul Tăului Mare. Sute de locuitori, evacuați în toiul nopții -FOTO&VIDEO

GALERIE FOTO (3) baraj

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.

Zeci de oameni din Roșia Montană care locuiesc în avalul lacului de acumulare Tăul Mare şi-au părăsit casele în toiul nopţii. 268 de persoane aflate în zone cu potențial risc au fost evacuate preventiv de autorități. Totodată, pentru că informaţia să ajungă rapid la cât mai mulţi localnici, ISU Alba a transmis patru mesaje RO-Alert.

Sute de persoane evacuate de urgență din Roșia Montană

Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, însă sunt și persoane care au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități în sălile de sport din Abrud și Câmpeni.

„La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Câmpeni având o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane. Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale”, au mai precizat reprezentanții pompierilor.

 Pietre s-au desprins din baraj

Avaria a apărut la sistemul de golire a barajului. Pietre s-au desprins din baraj și au blocat vanele care permiteau deversarea controlată a apei. Nu se ştie deocamdată exact cât de mare este pericolul, dar numeroşi pompieri au fost mobilizaţi în zonă. Acolo a ajuns inclusiv şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj. Între timp, autoritățile au amenajat un drum ca să ușureze accesul către lac și s-au pregătit să intervină cu șase motopompe.

„Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, a transmis duminică dimineața ISU Alba.

Primele imagini cu barajul fisurat

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Vlad Sorin, a spus că s-a format o breșă în aval de dig.

„S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificară. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm.

Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La stația meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitațiile fiind în scădere. Așteptăm pornirea pompelor și soluția expertului”, a precizat șeful SGA Alba.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: