Redactia.ro
Home » Știri » Alertă meteo de fenomene extreme. Furtuni, vijelii puternice și grindină în multe zone din România

Alertă meteo de fenomene extreme. Furtuni, vijelii puternice și grindină în multe zone din România

GALERIE FOTO (2)

Avertizarea meteo emisă pentru acest weekend aduce vești alarmante pentru România. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se anunță furtuni violente, averse torențiale, vijelii și grindină. Aceste fenomene meteo extreme vor începe sâmbătă după-amiază, pe data de 24 iunie.

Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben pentru ploi și vijelii. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în special în regiunile centrale, sudice și estice ale țării. Vremea ar putea părea scăpată se sub control.

Alertă meteo de vijelii și furtuni

Motivul principal al acestei situații meteorologice periculoase este deplasarea unui front atmosferic rece către est, la nivelul solului, combinată cu prezența unui talveg în straturile superioare ale atmosferei. Această combinație va genera o instabilitate atmosferică în mare parte a teritoriului României.

Efectele se vor manifesta prin averse torențiale, însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și, în unele zone, vijelii puternice și căderi de grindină de dimensiuni medii și mari. Este important de menționat că nu toate localitățile din regiunile de risc vor fi afectate de furtuni. Avertizarea meteo evidențiază doar potențialul pentru fenomene meteo severe.

Pompierii, în alertă de vineri sera

Efectele acestor condiții meteorologice periculoase s-au resimțit deja în anumite zone ale țării. În Bihor, pompierii au intervenit în 20 de situații de urgență într-un interval de trei ore, în timp ce la Oradea au fost afectate și un gard și un semafor. În contextul avertizărilor meteo, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, pompierii din Timișoara și Sânnicolau Mare au fost solicitați să intervină pentru degajarea a doi copaci căzuți, precum și pentru stingerea a trei incendii, unul produs la un copac, unul la o copertină și unul la o mansardă.

„În urma vântului puternic, manifestat în judeţul Bihor, aflat sub incidenţa avertizării Cod Portocaliu meteorologic, echipajele de pompieri militari ale Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Detaşamentului Marghita, Staţiei Valea lui Mihai, Staţiei Aleşd şi Staţiei de Pompieri Săcueni au intervenit în localităţile Oradea, 1 Mai, Salonta, Sântandrei, Petreu, Abram, Şilindru, Marghita, Valea lui Mihai (DN19C), Aleşd şi Cadea, unde au desfăşurat 20 de misiuni de îndepărtare a crengilor şi copacilor căzuţi pe carosabil, autoturisme, trotuare şi fire de electricitate, precum şi de îndepărtare a unor cărămizi de pe şosea (Str. Libertăţii, Oradea), a unui gard căzut (str. O. Goga, Oradea) şi a unui semafor doborât de rafalele de vânt în Decebal (zona ANL). Din fericire, nu s-au înregistrate victime”, a precizat ISU Bihor.

Pompierii din Arad au intervenit, de asemenea, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe o șosea în municipiul Arad, pe Bulevardul Dragalina, precum și pentru alte situații de urgență, cum ar fi copaci căzuți pe DN 79 între localitățile Chișineu-Criș și Zerind, pe o șosea din orașul Chișineu-Criș și peste firele de curent în municipiul Arad. De asemenea, au fost solicitați să evacueze apa dintr-o casă de pe strada Mărului și din subsolul unei case de pe strada Mărășești, ambele în municipiul Arad.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: