Redactia.ro
Home » Știri » Alertă meteo imediată: Cod Portocaliu și galben de vijelii în 9 județe 

Alertă meteo imediată: Cod Portocaliu și galben de vijelii în 9 județe 

Alertă meteo imediată: Cod Portocaliu și galben de vijelii în 9 județe 

Meteorologii de la ANM au emis două alerte meteo deosebit de importante pentru nouă județe din România. Codul portocaliu și codul galben de vijelii pun în gardă autoritățile și populația în fața fenomenelor meteorologice periculoase care se vor manifesta în următoarele ore. Iată detaliile!

Cod Portocaliu și galben de vijelii în 9 județe

Alerta meteo cod portocaliu este valabilă în intervalul 16 mai, de la ora 21:00, până la 17 mai, ora 12:00. Vântul va avea intensificări semnificative în județul Caraș Severin, unde vitezele vor atinge între 80 și 85 km/h, iar temporar vor depăși chiar și 90 km/h. Aceste condiții meteorologice pot pune în pericol siguranța persoanelor și a bunurilor materiale din zonă.

Alerta meteo cod galben este valabilă în intervalul 16 mai, de la ora 10:00, până la 17 mai, ora 23:00. În această perioadă, sudul Banatului, sudul Transilvaniei și zona Carpaților Meridionali vor resimți intensificări ale vântului, cu rafale ce pot atinge între 55 și 65 km/h, temporar chiar și peste 70-80 km/h. De asemenea, se vor înregistra intensificări ale vântului și în sudul, vestul, nord-vestul și centrul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

În plus față de vijelii, anumite zone din Banat și sudul Crișanei se vor confrunta cu averse moderate cantitativ, în noaptea de joi spre vineri (16/17 mai), cu cantități estimate între 15 și 20 l/mp, însoțite de descărcări electrice. Aceste fenomene pot afecta vizibilitatea și pot duce la formarea de acumulări de apă pe drumuri și în zonele cu deficiente de scurgere a apelor.

Sursa foto: ANM

Prognoza meteo pentru 16 mai 2024

Pentru ziua de 16 mai 2024, prognoza meteo pentru București indică o vreme răcoroasă, cu cerul temporar noros și posibile ploi slabe spre finalul intervalului. Vântul va sufla moderat, iar temperaturile se vor situa între 9 și 21 de grade Celsius.

Având în vedere aceste condiții meteorologice, este recomandat să fim pregătiți pentru variații ale temperaturilor și pentru posibile averse în anumite regiuni. Este indicat să ne îmbrăcăm adecvat și să fim precauți în deplasările noastre, în special în zonele unde vântul suflă cu intensitate. De asemenea, șoferii ar trebui să conducă cu atenție sporită, având în vedere condițiile de trafic potențial dificile din cauza vremii.

Prognoza pentru 17 mai 2024

În ziua de vineri, 17 mai 2024, se prognozează o vreme în general instabilă în diverse regiuni ale țării. Cerul va fi înnorat, iar sunt posibile averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va avea intensificări, iar temperaturile vor continua să fie răcoroase.

Clima în luna mai 

Deși cantitatea de precipitații rămâne relativ constantă în comparație cu luna anterioară, cu aproximativ 102 mm distribuiți pe parcursul a 6 zile, climatul este considerat umed în această perioadă.

Temperaturile medii ajung la 24°C, cu o minimă sezonieră în jur de 17°C, ceea ce face ca vremea să fie plăcută pentru activități în aer liber și explorarea orașului. Este important de notat că aceste medii sezoniere pot varia, recordurile anterioare fiind de 32°C în 2009 și 6°C în 2017.

Zilele sunt destul de lungi, cu o durată medie de aproximativ 14 ore și 49 de minute. Soarele răsare devreme, la 04:48, și apune la 19:37, oferind astfel multe ore pentru explorare și activități în aer liber.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: