Redactia.ro
Home » Știri » Alertă meteo în România. Vreme capricioasă și cod Galben în 10 județe ale țării. Sunt așteptate fenomene extreme

Alertă meteo în România. Vreme capricioasă și cod Galben în 10 județe ale țării. Sunt așteptate fenomene extreme

Meteorologii au emis o nouă avertizare meteo pentru condiții nefavorabile. Zece județe din România se află sub avertizare de Cod Galben din cauza vremii nefavorabile. Care sunt regiunile afectate și ce tip de fenomene sunt prevăzute? Iată informațiile de la meteorologi!

Anunțul meteorologilor ANM. Vreme capricioasă în acest weekend și Cod Galben în 10 județe ale țării

De azi, la ora 10:00, până duminică, la ora 10:00, va fi în vigoare o avertizare de Cod Galben din cauza vremii nefavorabile. În această perioadă, vântul va avea intensificări în regiunile Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei, cu viteze, în general, situate între 55 și 60 km/h. Avertizarea afectează județele Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj.

La altitudini de peste 1700 de metri, cum ar fi în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, sunt așteptate rafale de vânt cu viteze de 80…90 km/h. Vântul va avea și intensificări în restul teritoriului, mai ales în zonele de est, centrul țării și în zona montană.

În timp ce unele zone sunt sub avertizare pentru condiții meteorologice nefavorabile, altele se confruntă cu temperaturi ridicate. În diverse regiuni din țară, temperaturile vor atinge niveluri record de până la 32 de grade Celsius. Cerul va prezenta variații, iar vântul va avea intensitate redusă până la moderată. Maximele termice vor oscila între 26 și 28 de grade Celsius, în timp ce minimele vor coborî la 10…12 grade Celsius, cu valori ceva mai scăzute în periferie.

„Termometrele vor indică chiar şi 33 de grade la umbră în Lunca Dunării, dar vor fi peste 30 de grade inclusiv în nordul Moldovei. Valul de căldură din zona ţării noastre va face ca şi nopţile să fie anormal de calde, iar temperaturile dimineţii, din cea mai mare parte a ţării ar fi trebuit să se înregistreze de fapt la amiază.”, a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator.

Vremea se răcește considerabil începând de săptămâna viitoare

Conform specialiștilor în meteorologie, temperaturile în creștere sunt rezultatul unui curent de aer cald care a cauzat o rapidă creștere a temperaturilor. Cu toate acestea, influența acestui curent de aer cald va scădea începând cu prima parte a lunii noiembrie, moment în care temperaturile se vor stabiliza la valori obișnuite.

În schimb, începând de săptămâna viitoare, se anticipează o ușoară scădere a temperaturilor. Astfel, în prima zi a săptămânii se vor înregistra temperaturi în jurul valorii de 26 de grade. Cu toate acestea, de marți, vremea va cunoaște o răcire semnificativă, cu temperaturi de aproximativ 23 de grade în acea zi. Temperaturile vor continua să scadă la începutul ultimei săptămâni din luna octombrie, ocazie cu care sunt așteptate și precipitații în mai multe regiuni ale țării.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: