Redactia.ro
Home » Știri » Alertă meteo triplă: Vijelii violente, temperaturi caniculare și ploi abundente. Zonele vizate

Alertă meteo triplă: Vijelii violente, temperaturi caniculare și ploi abundente. Zonele vizate

Alertă ANM. Cod galben de vijelii și grindină

Alertă meteo triplă de vijelii violente, temperaturi caniculare și ploi abundente. Iată zonele vizate!

Alertă meteo triplă

Vremea capricioasă pune stăpânire pe țară, iar specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) vin cu o triplă avertizare pentru perioada următoare. Elena Mateescu, directorul ANM, atrage atenția asupra fenomenelor extreme care se vor manifesta în diverse regiuni ale țării:

„Vorbim de trei mesaje meteorologice ce vizează atât instabilitatea atmosferică pe parcursul zilei de azi până mâine dimineaţă, la ora 10.00, în special pentru partea de vest, sud-vest, dar şi nord, acolo unde este în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben de la ora 12.00 până mâine la ora 10.00.

Vorbim de intensificări ale vântului, care se vor manifesta prin viteze la rafală de 55-70 de km/h, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale care pe secvenţe foarte scurte de timp vor cumula 20-25 de l/mp, izolat 30-40 de l/mp.

În acelaşi timp, din această după-amiază, de la ora 18.00, până mâine la ora 10.00, vorbim pentru cele cinci judeţe din partea de sud-vest a ţării de o avertizare meteorologică de cod portocaliu, intensificările vântului la rafală vor avea viteze mai mari în aceste zone, 70-90 de km/h, izolat peste 100 de km/h, deci vijelii puternice şi vorbim şi de cantităţi mai mari de precipitaţii care punctiform pot depăşi 50-60 de l/mp.

Vorbim în mesajul al doilea şi de valul de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat. Rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a ţării şi cod portocaliu pentru cele trei judeţe din partea de sud-vest, acolo unde temperaturile, şi pe parcursul zilei de azi, vor consemna valori de 38-39 de grade Celsius. Deja la această oră temperaturile resimţite depăşesc 40 de grade Celsius în bună parte din ţară, iar cele măsurate la umbră, mai ales în jumătatea sudică a ţării, 35 de grade.

Valul de căldură va fi de interes şi mâine pentru că rămâne, de asemenea, în vigoare pentru zona Munteniei, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei şi a Olteniei, o avertizare meteorologică de cod galben ce vizează în continuare persistenţa şi disconfortul termic accentuat. Din acest al doilea episod de caniculă, sâmbătă o să consemnăm valori de temperaturi în creştere, duminică o uşoară scădere, dar de marţi un al treilea val de căldură va afecta şi zona ţării noastre în continuare”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM pentru Anten3 CNN. 

Avertizare meteo de furtuni şi ploi torenţiale

ANM a emis o primă avertizare meteo deosebită pentru furtuni și ploi torențiale, sub cod portocaliu, valabilă în intervalul 19 iulie, ora 18:00 – 20 iulie, ora 10:00.

„În intervalul menționat în Banat și vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).”, se arată în avertizarea meteo ANM.

ANM a emis o altă avertizare meteo pentru intervalul 19 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 10:00.

„În intervalul menționat, la început în Banat, iar spre seara și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”, au arătat specialiştii ANM.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: