Redactia.ro
Home » Știri » Alerta pentru părinți! Medicamentul DEBRIDAT a fost retras de pe piata

Alerta pentru părinți! Medicamentul DEBRIDAT a fost retras de pe piata

GALERIE FOTO (2)

Alerta pentru părinți! Un medicament frecvent prescris copiilor a fost retras de pe piata.  Se vinde sub numele de Debridat si este, conform prospectului, un medicament care corectează tulburările tranzitului gastrointestinal.

Alerta pentru părinți! Un medicament frecvent prescris copiilor a fost retras de pe piata

Farmaciile au fost informate de catre deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, PFIZER EUROPE MA EEIG,  ca sunt șanse de prezenta a unui corp străin într-unul/mai multe flacoane, motiv pentru care se retrag pentru siguranță toate loturile. Vor lipsi probabil pana în luna februarie. 

Ce scrie in prospectul DEBRIDAT

1. CE ESTE DEBRIDAT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Debridat conţine ca substanţă activă maleat de trimebutină. Acesta este un medicament care reface motilitatea fiziologică (proprietate a unor organe cu musculatura netedă de a efectua mişcări de
contracţie şi de relaxare) în cazul bolilor digestive funcţionale legate de tulburări de motilitate. Debridat este folosit pentru tratamentul simptomatic al tulburărilor funcţionale gastrointestinale şi
biliare, în special în cazul durerilor şi crampelor abdominale, spasmelor digestive, excesului de gaze intestinale, diareei şi/sau constipaţiei.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DEBRIDAT
Nu utilizaţi Debridat – dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la maleatul de trimebutină sau la oricare dintre celelalte componente ale Debridat.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea Debridat împreună cu alimente şi băuturi
Debridat poate fi luat în timpul meselor sau indiferent de acestea.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Debridat nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, decât la indicaţia medicului.
Debridat poate fi utilizat în perioada de alăptare.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu a fost observată nicio influenţă a acestui medicament asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Debridat
Debridat conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI DEBRIDAT

Utilizaţi întotdeauna Debridat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele trebuie înghiţite întregi. Doza uzuală este de 300 mg de trimebutină pe zi.
În cazuri excepţionale, doza poate fi crescută până la 600 mg maleat de trimebutină pe zi (cum ar fi maximum 6 comprimate filmate Debridat 100 mg pe zi) (cum ar fi 1 comprimat filmat Debridat 200 mg de 3 ori pe zi).
Dacă aveţi impresia că efectul Debridat este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului sau farmacistului.
Utilizarea la copii
Debridat comprimate filmate nu este recomandat copiilor.
Dacă aţi utilizat mai mult Debridat decât trebuie
Dacă luaţi mai multe comprimate filmate decât v-a fost prescris (sau dacă altcineva ia comprimatele
dumneavoastră), solicitaţi imediat consult medical sau adresaţi-vă imediat celei mai apropiate unităţi medicale.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Debridat

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi, dacă momentul respectiv nu este prea apropiat de cel la care trebuie să luaţi următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Debridat este al doilea medicament retras de pe piata anul acesta

Eurespal, un medicament de tuse foarte popular, a fost retras de pe piaţă in luna februarie din cauza unor posibile efecte adverse. Farmaciile din ţară au primit deja informare din partea producătorului şi au oprit de la vânzare medicamentul, atât sub formă de sirop, cât şi sub formă de comprimate.

Eurespal avea substanţa activă fenspiridă şi era folosit în tratarea tusei la copii şi adulţi. Producătorul francez a decis să retragă acest medicament de pe piaţă din cauza unor efecte adverse care ar afecta consumatorii la nivel cardiac, crescând riscul de aritmii.