Redactia.ro
Home » Homepage » Alexandru Rafila anunță când va fi vârful pandemiei în România. „Cred că ne apropiem de acea cifră pe care am prognozat-o”

Alexandru Rafila anunță când va fi vârful pandemiei în România. „Cred că ne apropiem de acea cifră pe care am prognozat-o”

alexandru rafila

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a anunțat când va fi vârful pandemiei de coronavirus în România.

Specialistul prevede că la sfârșitul săptămânii viitoare s-ar putea ajunge la 14.000 de cazuri de infectare. Cifra depinde însă de modul în care au fost respectate regulile în perioada Paștelui, crede Rafila.

„Eu cred că ne apropiem la sfârșitul săptămânii viitoare de acea cifră de 14.000 de cazuri pe care am prognozat-o. Poate fi depășită, pentru că zilele care urmează – mâine, poimâine, și zilele săptămânii următoare o să observăm dacă într-adevăr în perioada de Paște lumea a respectat măsurile. Dacă va exista o creștere rapidă înseamnă că oamenii le-au respectat mai puțin. Dacă rămânem la acest număr de 400 – 500 zilnic înseamnă că măsurile și-au atins efectul”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Două componente ale deciziei de relaxare a restrictiilor începând cu 15 mai

În ceea ce privește relaxarea măsurilor de izolare după 15 mai, el a precizat că oamenii nu vor mai avea restricții în ceea ce privește circulația, dar trebuie să respecte regulile privind distanțarea socială, spălatul pe mâini și purtatul măștii sanitare în spații închise. „Dacă reușim să respectăm regulile, reluarea activității va fi făcută cu succes. Depinde foarte mult de comportamentul nostru, cred că fiecare suntem responsabili de succesul programului”, a adăugat Alexandru Rafila.

Prof. Rafila a explicat la Europa FM că decizia de relaxare a restrictiilor începând cu 15 mai are două componente. Pe de-o parte, este vorba despre un calcul epidemiologic „pe care încă nu-l avem. Abia la sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare o să vedem dacă relaxarea de Paște va produce o creștere a numărului de cazuri, nu cu o sută de cazuri, ci dramatică, una care să facă necesară o anumită reevaluare.”, a declarat Rafila.

Pe de altă parte, spune specialistul, „decizia ține cont de situația economică și socială pentru că astfel de măsuri nu pot continua la infinit, societatea într-un fel trebuie să funcționeze. Președintele a dat semnalul că trebuie să ne întoarcem cât de curând la o viață normală, dar dă și semnalul privind tipul de comportament pe care trebuie să-l avem în perioada următoare.”

După perioada aceasta de stabilizare la 300-500 de cazuri noi zilnice, ar trebui să intrăm pe o pantă descendentă, care să însemne cel puțin o săptămână cu descreștere constantă a numărului de cazuri noi. Asta depinde însă de comportamentul oamenilor de 1 Mai, a explicat prof. Alexandru Rafila.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: