Redactia.ro
Home » Știri » Alexandru Rafila, avertisment dur pentru români: ”Am putea depăși 25.000 de cazuri Covid-19 zilnic”

Alexandru Rafila, avertisment dur pentru români: ”Am putea depăși 25.000 de cazuri Covid-19 zilnic”

Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila vine cu un nou avertisment dur pentru români. Dacă în urmă cu câteva zile, candidatul pe listele PSD spunea că în următoarele săptămâni am putea depăși 10.000 de cazuri covid pe zi, acum Rafila vine cu o afirmație mult mai gravă. Reprezentantul României la OMS a precizat, joi, că este posibil ca în România, până în luna decembrie, să se depăşească 25.000 de cazuri pe zi, de persoane infectate cu noul coronavirus.

Am putea avea peste 25.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Medicul Alexandru Rafila a avertizat, joi, că până în luna decembrie am putea depăși 10.000 de cazuri covid pe zi. Totodată, candidatul pe listele PSD a precizat că problema majoră nu va fi numărul mare de cazuri, ci de persoanele care simt efectele bolii, mai ales de cele care sunt și vor fi la ATI, transmite Agerpres.

Da, este o variantă posibilă. Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi nume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situaţie”, a precizat Rafila, după ce a fost întrebat într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD dacă este posibil ca până în luna decembrie să se depăşească 25.000 de cazuri noi pe zi de COVID-19.

Rafila: ”Problema majoră nu este numărul de cazuri”

El a adăugat că problema „majoră” nu este a numărului de cazuri, ci este legată de pacienţii care au forme medii şi care trebuie internaţi şi de cei care au forme grave şi trebuie duşi la terapie intensivă.

„Aceste două elemente dacă sunt nerezolvate – şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit -, atunci aceşti pacienţii cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea. Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla”, a explicat Rafila.

Amintim că, joi, România a înregistrat peste 9 mii de cazuri covid și urmează ca Guvernul să implementeze noi restricții valabile la nivel național.