Alimente scoase de pe piață în 2021. În acest an, o decizie istorică luată de Europa a intrat în vigoare, iar acum anumite alimente extrem de populare au ajuns să fie considerate adevărate bombe pentru organism. În cele din urmă, acestea ar urma să dispară de pe rafturile magazinelor.
Legea privind conţinutul de grăsimi rele din alimente a intrat în vigoare încă de la 1 aprilie 2021. Odată cu aceea dată, autoritățile au anunțat că se încep verificări la unităţile de alimentație publică pentru a vedea dacă se depăşeşte concentraţia admisă de acizi graşi trans, așa cum cer noile norme europene.
Toate statele din Uniunea Europeană sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente, așa cum cere regulamentul adoptat în acest sens de Comisia Europeană în 2021.
Alimente scoase de pe piață în 2021. Sunt considerate adevărate bombe pentru organism
Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra acizilor trans, care sunt cele mai nocive grăsimi din alimente. Potrivit studiilor, ar fi responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni, precum boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer, care ar cauza circa 50.000 de decese în Europa anual.
Toate alimentele care nu sunt conforme nu vor mai fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.
Sunt vizate toate alimentele bogate în grăsimi procesate, așa cum este margarina, produsele fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, chiar și popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.
Alimente scoase de pe piață în 2021. Ce a stabilit Comisia Europeană
Conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans prezenţi în mod natural în grăsimea de origine animală, nu trebuie să depăşească valoarea de 2 grame la 100 g de grăsime pentru alimentele destinate direct consumatorului final şi a celor destinate vânzării cu amănuntul, transmit autoritățile.
Operatorii din alimentație sunt verificaţi în ce priveşte aplicarea măsurilor stabilite pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele legislative în acest domeniu, inclusiv prelevările de probe şi acţiunile luate în cazul în care rezultatele analizelor indică depăşiri ale limitelor permise de acizi graşi trans.
Iar în cazurile în care controalele oficiale scot la iveală neconformităţi legate de conţinutul maxim de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, autoritățile competente din fiecare stat al Uniunii Europene iau măsuri rapide pentru ca produsele să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase imediat de la comercializare.