Ficatul gras este o boală care afectează deopotrivă bărbații și femeile și reprezintă un risc major pentru sănătate, având consecințe cât se poate de serioase. Netratat poate duce la instalarea unor boli grave. Iată ce schimbări trebuie să faci în alimentație dacă ai fost diagnosticat cu ficat gras de către medic.
Cele două tipuri de steatoză hepatică
Diagnosticul de steatoză hepatică sau ficat gras, în limbaj comun, este stabilit de către medic în urma unei ecografii abdominale.
Există două tipuri de steatoză: una produsă de consumul excesiv de alcool, iar alta întâlnită în special în rândul persoanelor care prezintă un sindrom metabolic (condiţie care implică prezența mai multor factori – diabet sau prediabet, obezitate, colesterol sau trigliceride crescute, hipertensiune).
Ce alimente trebuie să consume persoanele cu steatoză hepatică
- Zilnic, este recomandat să consumați 5 porţii de legume şi fructe. Acestea sunt surse de vitamine C şi E (cunoscute pentru acţiunea antioxidantă, protectoare hepatică).
- Reduceți aportul de grăsimi nesănătoase (saturate, din sursele de origine animală – carne de porc, unt, smântână, şi pe cele trans, care provin din hidrogenarea industrială a uleiurilor vegetale – aceste grăsimi se găsesc preponderent în margarină, multe produse fast-food şi de patiserie, unele prăjituri, biscuiţi şi alte dulciuri).
- Omega-3 (peşte gras, sardine, in, nuci). Aceşti acizi contribuie la reducerea nivelului trigliceridelor; o creştere a nivelului trigliceridelor reprezintă un semnal de alarmă și pot indica anumite probleme ale ficatului
- Cel mai important! Indiferent de forma de steatoză de care suferiți este indicat să renunțați la consumul de alcool.
Principalele cauze ale ficatului gras
- diabetul;
- prediabetul – situație în care nivelul glicemiei pe nemâncate este între 100 și 125 mg%;
- obezitatea – atunci când greutatea corporală este mai mare cu 25% față de greutatea normală;
- colesterolul crescut sau nivelul scăzut al trigliceridelor serice;
- hipertensiunea arterială
- consumul excesiv de alcool. În acest caz, vorbim despre ficatul gras alcoolic