Redactia.ro
Home » Sport » Alpinistul Alex Găvan, într-o nouă expediție! Urcă pe K2 iarna!

Alpinistul Alex Găvan, într-o nouă expediție! Urcă pe K2 iarna!

alpinism, Alex Găvan, K2

Alex Găvan va începe escaladarea vârfului K2 de Crăciun. Românul și colega sa Tamara Lunger au decis să urce fără supliment de oxigen.

Niciun munte nu este prea înalt pentru el și nimic nu este prea greu. Vorbim despre alpinistul Alex Găvan, pornit într-o nouă expediție, chiar de Crăciun. Alpinistul român împreună cu Tamara Lunger vor escalada vârful K2, singurul munte de peste 8.000 de metri (8.611 metri) care nu a fost cucerit în sezonul de iarnă. Cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii a fost de 7.650 de metri. Este al doilea cel mai înalt vârf de pe Pământ. Cei doi alpiniști vor urca fără supliment de oxigen. Cei care participă la această expediție sunt în Pakistan. Ar putea începe aventura de Crăciun și aceasta va dura cel mai probabil până la sfârșitul iernii.

“Tamara şi cu mine nu suntem aici pentru cursa de a stabili cine va urca primul pe K2 în timpul iernii. Mai mult, nu ne interesează această cursă şi nu aparţinem niciunei goane şi febră. Nu suntem în niciun fel de competiţie cu alte echipe de pe munte, ci ne aducem energia şi echipamentele pentru ca această colaborare să meargă pe acest drum în spiritul abundenţei, generozităţii şi altruismului. Este profunda mea credinţă că munţii trebuie urcaţi nu numai cu unelte pentru gheaţă şi crampoane, pe care toţi le putem avea, ci mai presus de orice altceva, cu umilinţă. Pentru mine, a urca munţi în exterior înseamnă a urca munţi în interior. Pentru mine, K2 este un profesor excelent şi un mare maestru pe care îl venerez, nu o grămadă de piatră gigantică care să fie profanată doar de o mentalitate victoriană de cucerire ”, a spus Alex Gavan.

Temperaturi de -70 de grade Celsius

Drumul ales de cei doi alpiniști trece prin Abruzzi Spur, fiind prima rută folosită în 1954 pentru a escalada muntele. Tabăra de bază va fi la o altitudine de 5.000 de metri. Apoi se vor mai face încă 4 tabere la altitudini de 6.000 de metri, 6.760 de metri, 7350 de metri şi ultima la aproape 8.000 de metri. K2 este unul dintre cei mai periculoși munți. Unul din patru alpiniști nu mai coboară, fiind numit și ”Muntele sălbatic”. Aerul este foarte rarefiat, vânturile sunt puternice, temperaturile extrem de scăzute iar terenul este unul mixt, format din stâncă şi gheaţă. Mai mulți alpiniști care au dorit să escaladeze în acest sezon s-au răzgândit în final. Temperatura reală resimţită este de -70 de grade Celsius. Tamara Lunger este una dintre cele numai 11 femei care au urcat pe K2 fără oxigen.

„Săptămâni întregi m-am gândit la acest proiect, încercând să înţeleg dacă este drumul meu, adevăratul meu vis. M-am gândit mult la asta şi apoi l-am sunat pe Alex, care mi-a spus imediat că ştie deja motivul apelului meu: propunerea de a urca împreună, iarna, pe K2. Am fost impresionată de această conexiune imediată şi aşa mi-a confirmat opţiunea mea. „, a spus Tamara Lunger.

Alex Găvan a urcat pe şapte vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar. Broad Peak – 8047m, Cho Oyu – 8201m, cucerite pentru a doua oară de către un român, Makalu – 8481m, Gashebrum 1 – 8080m, Shishapangma – 8027m, cucerite pentru prima oară de către un român, Manaslu – 8153m şi Gasherbrum 2 – 8035m, a treia reuşită a unui român.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: