Redactia.ro
Home » Știri » Ambasadorul Rusiei a ajuns de urgență la MAE din cauza scandalului legat de restituirea tezaurului Romaniei: „I-a fost transmisa nemulțumirea profundă”

Ambasadorul Rusiei a ajuns de urgență la MAE din cauza scandalului legat de restituirea tezaurului Romaniei: „I-a fost transmisa nemulțumirea profundă”

GALERIE FOTO (2)

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe în dimineața zilei de 17 martie 2024, ca reacție la declarațiile recente ale părții ruse referitoare la rezoluția Parlamentului European privind restituirea Tezaurului României. MAE a transmis nemulțumire profundă cu privire la modul deformat și neconform în care sunt abordate aceste teme, inclusiv în comunicările publice ale Ambasadei Rusiei.

Ambasadorului i s-a reamintit necesitatea unei conduite diplomatice responsabile și permanente, inclusiv în comunicările publice, conform declarației duminicale a MAE. Această reacție vine în urma afirmațiilor dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE din Rusia, Maria Zaharova, care a comentat rezoluția PE privind restituirea Tezaurului României.

Ambasadorul Rusiei , convocat în contextul declarțiilor dure

Zaharova a susținut că datoria României către Rusia și Uniunea Sovietică este mult mai mare decât valoarea Tezaurului României trimis în Rusia, afirmând că aproape întreaga datorie a fost iertată de Moscova încă din 1949. Ea a evidențiat transferul de bunuri de valoare din perioada sovietică către România ca gest de bunăvoință. Cu toate acestea, declarațiile acesteia au stârnit reacții puternice din partea autorităților române.

MAE a subliniat că modul în care sunt abordate aceste teme de importanță bilaterală nu este în conformitate cu practicile diplomatice și a exprimat profundul regret pentru această situație. Rezoluția Parlamentului European referitoare la restituirea Tezaurului României a fost un subiect de interes major în ultima perioadă. Aceasta a fost interpretată diferit de cele două părți implicate, creând tensiuni diplomatice și comunicative.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a fost convocat în dimineaţa zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse. Ambasadorului i-a fost transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric.”, a fost mesajul oficial transmis de MAE.

Tezaurul României, sechestrat

România susține că Tezaurul său național a fost sechestrat de Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și cere restituirea acestuia. În timp ce Rusia argumentează că au fost făcute concesii semnificative deja și că o mare parte din datorie a fost iertată.

Este important de menționat că această dispută nu este doar una de natură istorică sau economică, ci are implicații și asupra relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Rezolvarea acestei chestiuni cu sensibilitate și respect reciproc este crucială pentru menținerea unei colaborări constructive între România și Federația Rusă. MAE reafirmă angajamentul României pentru dialogul deschis și constructiv în rezolvarea diferendelor diplomatice, subliniind importanța respectării normelor și practicilor diplomatice internaționale.

„Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. La mai puţin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich.”, a declarat purtătorul rus de cuvânt, conform romaniatv.net.

De asemenea, se exprimă speranța că ambele părți vor căuta soluții care să conducă la un rezultat pozitiv și la îmbunătățirea relațiilor bilaterale. Convocarea ambasadorului rus la MAE reflectă seriozitatea cu care România privește această problemă și determinarea sa de a menține integritatea și demnitatea națională în fața unor afirmații care sunt percepute ca fiind jignitoare și neconforme cu realitatea istorică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: