Pasagerii unui avion care zbura de la Barcelona la Cluj au trăit momente de groază în timpul nopții de luni spre marți. Un apel telefonic anonim a anunțat că o bombă s-ar afla la bordul aeronavei, declanșând un plan amplu de intervenție la sol. Autoritățile au activat Planul Național de Management al Situațiilor de Criză și au desfășurat o operațiune complexă pentru securizarea pasagerilor. După verificări, s-a constatat că amenințarea a fost falsă. În prezent, se desfășoară o anchetă pentru identificarea autorului apelului.
Apelul anonim care a declanșat alarma
Era ora 23:36, când un apel telefonic a fost recepționat de centrala Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj. Un anonim susținea că la bordul avionului care zbura din Barcelona spre Cluj s-ar afla un dispozitiv exploziv. Aeronava, operată de o companie low-cost, transporta 159 de pasageri, printre care și copii.
Imediat, autoritățile au activat Planul de Management al Situațiilor de Criză. În doar câteva minute, forțele ISU, Poliția Transporturi Aeriene, SRI și echipele aeroportului au fost puse în alertă. Aeronava era deja în aer, iar decizia intervenției rapide era vitală.
„A fost o amenințare cu bombă pe zborul Barcelona – Cluj, care avea 159 de pasageri la bord. Am pus în aplicare procedurile specifice, iar după verificări s-a stabilit că este o amenințare falsă”, a declarat David Ciceo, directorul aeroportului, pentru actualdecluj.ro.
Debarcarea de urgență și verificările explozivilor. Intervenția ISU și a pirotehniștilor
La sol, echipele de intervenție s-au poziționat strategic pe pistă și în apropierea terminalului. La aterizare, aeronava a fost direcționată către o zonă special desemnată pentru astfel de cazuri. Toți cei 159 de pasageri au fost evacuați în siguranță, fără panică și fără incidente, relatează FANATIK.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a intervenit cu mai multe autospeciale, echipamente medicale și echipe de prim ajutor. Pirotehniștii au început imediat verificările la bordul avionului și în compartimentul de bagaje.
„A fost un exercițiu de coordonare între mai multe instituții. Din fericire, totul s-a desfășurat fără probleme. Am constatat rapid că nu există niciun dispozitiv exploziv”, a transmis un reprezentant al ISU Cluj.
Pasagerii au fost direcționați în zona de așteptare a terminalului. Unii dintre ei, vizibil șocați, au refuzat să ofere declarații. Alții, însă, au postat pe rețelele sociale imagini și mesaje despre „cea mai lungă oră din viață”.
Reacțiile pasagerilor: „Am crezut că e sfârșitul”
Printre pasageri se aflau studenți români, familii cu copii și câțiva turiști spanioli. Emoțiile au fost intense. Mulți au vorbit despre frica paralizantă din timpul zborului, mai ales când au observat că echipajul a devenit tensionat.
„Ne-au spus că aterizăm în condiții normale, dar apoi am văzut zeci de mașini cu lumini albastre pe pistă. Ne-am dat seama că ceva nu e în regulă”, povestește Ana, o studentă care se întorcea dintr-o vacanță în Barcelona.
Un alt pasager, Mihai, a spus: „După aterizare, ni s-a cerut să rămânem calmi. Dar toți eram încordați. Am crezut că e sfârșitul. Încă nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat.”
Pe rețelele de socializare, rudele celor aflați în avion au transmis mesaje de susținere. „Mulțumim lui Dumnezeu că sunt bine. Fetița mea era în acel avion. A fost o noapte de coșmar”, a scris o femeie din Cluj.
Amenințare falsă, dar anchetă serioasă. Cine este autorul apelului?
Deși s-a dovedit că amenințarea a fost falsă, autoritățile tratează cazul cu cea mai mare seriozitate. S-a deschis o anchetă penală, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
„Se fac cercetări pentru identificarea persoanei care a efectuat apelul. Fapta se încadrează la alarmare falsă și poate atrage pedeapsa cu închisoarea”, au transmis procurorii.
Potrivit legii, o astfel de faptă se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare. Dacă se constată că apelul a pus în pericol siguranța pasagerilor, pedeapsa poate fi majorată.
Centrala aeroportului dispune de sisteme de înregistrare a apelurilor, iar anchetatorii colaborează deja cu furnizorii de telecomunicații pentru identificarea numărului de pe care s-a apelat.
De asemenea, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate a preluat o parte din investigație, suspectându-se inclusiv motive de sabotaj sau testare a reacțiilor autorităților.
David Ciceo, directorul aeroportului, a declarat că Planul de Criză a funcționat perfect. „Ne antrenăm periodic pentru astfel de situații. Din fericire, totul s-a terminat bine. Pasagerii au fost în siguranță în fiecare moment.”
La rândul lor, reprezentanții Ministerului Transporturilor au anunțat că vor intensifica măsurile de securitate. Aeroporturile vor fi dotate cu sisteme suplimentare de detecție, iar personalul va fi instruit pentru recunoașterea comportamentului suspect.