Redactia.ro
Home » Știri » Amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România se anulează. Cele plătite se vor restitui

Amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România se anulează. Cele plătite se vor restitui

Sursa foto: PROTV

Luni, plenul Senatului a dezbătut ca amenzile contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România să se anulează, prin adoptarea în unanimitate a unei propuneri legislative iniţiate de un grup de parlamentari PSD.

Propunere legislativă

“Se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Amenzile (…) care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori se restituie acestora la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării cererii. Amenzile neachitate de către debitori până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, prevede propunerea legislativă, transmite Agerpres.

Amenzi pe bandă rulantă

Mii de români au fost amendaţi contravenţional la întoarcerea în țară, deoarece nu au completat un formular din simpla lipsă de informare sau pentru că nu au primit indicații de a accesa platforma de completare. Un alt motiv pertinent este acela că datele multora dintre ei nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau pur birocratică. Aceste motive au fost expuse prin intrarea în vigoare a OUG 129/202:
“Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României. În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor. Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor pentru a se lua o decizie fermă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: