Redactia.ro
Home » Știri » Ana Birchall anunţă stadiul procedurii de extrădare a lui Radu Mazăre

Ana Birchall anunţă stadiul procedurii de extrădare a lui Radu Mazăre

Ana Birchall anunţă stadiul procedurii de extrădare a lui Radu Mazăre

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, va susţine luni, la ora 10:00, o declaraţie de presă cu privire la stadiul procedurii de extrădare a lui Radu Mazăre. Declaraţia va fi susţinută la sediul Ministerului.

Luni este ultima zi când Ministerul Justiţiei trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel Bucureşti a expediat către Ministerul Justiţiei documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunţat că sunt 600 de pagini de tradus şi că angajaţii Ministerului vor lucra în permanenţă. Aceasta deoarece timpul este scurt şi Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.

Potrivit unor surse din instituţie, ministrul interimar Birchall s-a aflat în sediu zi şi noapte. Ea s-a asigurat că procedura este îndeplinită şi a sigilat personal documentele.

În cadrul unei declaraţii susţinute vineri, Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre. „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna trecută, de către autorităţile din Madagascar. El urmează să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă. Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa). Prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Fostul primar al Constanței a fost arestat în Madagascar pe 8 mai, acolo unde a fugit pe 30 decembrie 2017.

Radu Mazăre are în România 8 dosare penale. Patru trimise în instanță și restul în fază de urmărire penală la procurori. Într-un dosar are decizie definitivă de condamnare.

Într-o altă cauză, cunoscută ca „dosar Polaris”, Radu Mazăre a primit, pe 3 mai, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare. Sentința dată de instanța supremă în dosarul Polaris nu este definitivă. Ea a fost deja contestată. O decizie definitivă urmând să fie dată de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acuzația lui Mazăre din acest dosar este de luare de mită şi abuz în serviciu. El a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris.

Citește și: Radu Mazăre arestat în Madagascar. Iubita lui a declarat motivul vizitei sale făcute pe insulă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: