Redactia.ro
Home » Știri » Anchetă privind scurgerea subiectelor la examenul de Bacalaureat 2023. Ministrul Educației: „Foarte greu de detectat de către Comisii”

Anchetă privind scurgerea subiectelor la examenul de Bacalaureat 2023. Ministrul Educației: „Foarte greu de detectat de către Comisii”

Ligia Deca, încazul în care greva din Educaţie se prelungeşte: „Vom prelungi şi noi anul şcolar”

Anchetă privind scurgerea subiectelor la examenul de Bacalaureat 2023. Ministrul Educației a oferit toate detaliile!

Anchetă privind scurgerea subiectelor la examenul de Bacalaureat 2023

Subiectele de la examenul de Bacalaureat din anul 2023 au fost „scurse”, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a dezvăluit detalii despre această situație după finalizarea anchetei desfășurate de minister. Conform declarațiilor ministrului, subiectele au fost obținute prin intermediul unor camere microscopice și au fost făcute publice în timpul desfășurării examenului.

Ministrul Ligia Deca a subliniat importanța utilizării tehnologiei în prevenirea unor astfel de situații și a menționat că în cazurile în care subiectele au fost făcute publice în timpul examenului, au fost identificate centrele de unde acestea au provenit. În plus, ministrul a menționat că s-a luat legătura cu Parchetul în astfel de cazuri pentru a lua măsurile necesare.

„În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înțeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează. Din păcate, afectând integritatea Examenelor Naționale.

Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a declarat Deca.

Cum s-au realizat fotografiile?

Deca a explicat că fotografiile cu subiectele au fost realizate cu ajutorul unor camere microscopice ascunse în nasturi sau căști, făcându-le greu detectabile de către comisii. Această situație a ridicat o problemă de integritate a examenelor naționale, iar ministrul Educației a subliniat necesitatea găsirii unor metode de prevenire eficiente pentru astfel de practici.

Este important de menționat că subiectele au fost făcute publice în timpul examenului, nu înainte de acesta, ceea ce înseamnă că integritatea examenului de Bacalaureat în ansamblul său nu a fost afectată. Cu toate acestea, în cazurile în care subiectele au fost făcute publice înainte de momentul oficial al publicării lor de către Ministerul Educației, au fost desfășurate anchete și au fost luate măsuri adecvate.

„În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. Însă, așa cu spuneam, în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice.

Deci nu a fost afectată integritatea Evaluării Naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri”, a adăugat ministrul Educației.

În final, Ligia Deca a anunțat că va avea discuții la nivelul instituțiilor statului pentru a găsi soluții de prevenire a unor astfel de incidente pe viitor. Ea a subliniat că unele echipamente, precum telefoanele mobile, sunt deja interzise în sălile de examen, dar trebuie identificate și alte modalități de prevenire a acestor practici neloiale.

„Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenție”.

Siguranța și integritatea examenelor reprezintă aspecte deosebit de importante în sistemul de învățământ, iar autoritățile trebuie să colaboreze și să dezvolte măsuri eficiente pentru a preveni astfel de incidente și a asigura un mediu de examinare corect și echitabil pentru toți elevii.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: