Redactia.ro
Home » Știri » Angajat al Ambulanței București, confirmat pozitiv cu noul coronavirus

Angajat al Ambulanței București, confirmat pozitiv cu noul coronavirus

coronavirus

Un angajat al Ambulanței București este confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Angajatul este asistent și a aflat miercuri seară rezultatul testului.

Deocamdată nu se știe care e posibila sursă de contaminare, dacă a fost vorba de un pacient – pentru că a lucrat la transportarea unor cazuri suspecte de Covid-19 – sau dacă s-a infectat în afara serviciului.

Chiar de miercuri seara a început o anchetă epidemiologică la Ambulanța București. Trebuie stabiliți contacții direcți, atât dintre colegii lui, dar și din rândul pacienților pe care i-a transportat la spitale.

În acest moment, sunt 260 de cazuri de coronavirus confirmate în România. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Capitală – 88. De asemenea, sunt peste 3.500 de persoane în carantină și mai mult de 26.000 în izolare la domiciliu.

Ce este transmiterea comunitară a virusului

Secretarul de stat Nelu Tătaru a declarat miercuri seară la Digi24 că deja vorbim despre o transmitere comunitară a virusului și vom vedea că numărul cazurilor va crește din ce în ce mai mult în următoarele zile, având în vedere că deja nu se mai cunoaște sursa de la care persoanele confirmate sunt infectate.

Asta înseamnă că sunt oameni infectați care răspândesc virusul și probabil vom ajunge la situația în care numărul cazurilor va deveni mare, pentru că nu vor mai fi posibile anchetele epidemiologice.

De ce România testează atât de puțini suspecți de coronavirus

România a testat puțin peste 3.000 de suspecți de coronavirus, în timp ce alte țări au testat zeci de mii de suspecți. Țara noastră nu are suficiente teste, iar măsurile de izolare ar trebui să compenseze acest lucru și să fie mult mai stricte – practic, doar farmaciile și magazinele alimentare ar trebui să rămână deschise în această perioadă, pentru a limita răspândirea virusului, avertizează Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad și senator USR, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Practic, autoritățile din țara noastră au decis să testeze doar persoanele care au călătorit în așa-numitele „zone roșii”. În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii sunt neputincioși.

Cine este considerat suspect de coronavirus

Definiția pentru caz suspect de coronavirus – singurele persoane care sunt testate – dată de autoritățile române, este următoarea:

Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare

În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:

  • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
  • A avut istoric de călătorie internațională!

Contactul apropiat este definit ca

  • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
  • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
  • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
  • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
  • Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, for fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.
  • Persoana care a stat intr-un areal geografic cu transmitere comunitara extinsa.

sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: