Redactia.ro
Home » Știri » Angajații primesc 87% din salariu muncind doar 50% din timp. Anunțul ministrului Muncii

Angajații primesc 87% din salariu muncind doar 50% din timp. Anunțul ministrului Muncii

Ministrul Muncii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri, că Guvernul a decis în şedinţa de joi seara să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru acolo unde această măsură se justifică.

În urma acestei hotărâri salariatul va avea un salariu de 87,5% muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru „Înţelegând faptul că în condiţii de scădere a comenzilor şi activitatea este redusă şi ca atare şi încărcarea pe care o au angajaţii este diminuată, Guvernul a decis să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru acolo unde se justifică.

Este vorba despre angajatori care împreună cu angajaţii lor vor putea decide în perioada următoare până la sfârşitul acestui an când se aplică această măsură, condiţiile în care se reduce timpul de lucru pentru angajaţii lor, pe fondul scăderii comenzilor, iar pentru a beneficia de sprijinul oferit de guvern trebuie să parcurgă câteva etapele care o să mă refer în continuare. Decizia de a reglementa ceea ce se numeşte timp flexibil de lucru în spaţiul public s-a mai vorbit despre Kurzarbeit”, a afirmat Violeta Alexandru, într-o conferință de presă.

Ea a menţionat că această măsură a fost luată în urma unor consultări cu sindicatele şi patronatele. „Măsura pe care o voi descrie în continuare este o măsură pe care am consultat-o intens cu sindicatele şi patronatele, au fost mai multe runde de consultări cu acestea, este reglementare cu totul nouă pentru România, nu este singura cu caracter de noutate pe care am fost în situaţia de a o cuprinde într-un text normativ şi am vrut să luăm acestei decizii împreună cu angajaţii şi angajatorii pentru că ei sunt cei directă afectaţi, impactaţi de aceste decizii ale Guvernului şi pentru că este o perioadă excepţională în care nu ai în spate un istoric sau o experienţă pe care sa te poţi baza şi ca atare cu atât mai importantă consultarea cu cei afectaţi”, a afirmat ministrul Muncii Violeta Alexandru.

În ce va consta reducerea programului de lucru

Ea a explicat în ce va consta reducerea programului de lucru pentru angajat. „Angajatul poate va lucra un timp redus de lucru şi va primi 75% din diferenţa dintre salariul pe care îl avea înaintea perioadei de criză şi salariul care rezultă din reducerea timpului de lucru.

O să dau un exemplu. Reducerea timpului de lucru, aşa cum am reglementat, se poate face la maxim 50% , dacă se decide reducerea cu 50% a timpului de lucru înseamnă că salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru.

Cel puţin 10% din angajații unei unităţi economice trebuie să fie în această situaţie pentru că angajatorul să poată solicita fondurile aferente acestei măsuri, cifra de afaceri din luna anterioară sau din cea dinaintea ultimei luni trebuie să fi scăzut cu 10% faţă de luna similară din anul anterior”, a explicat ministrul Muncii, care a precizat că datele privind schimbarea timpului de lucru trebuie înregistrate REVISAL.

Măsura se aplică până la sfârșitul anului

Violeta Alexandru a precizat că măsura se aplică până la sfârşitul acestui an şi se poate aplica şi persoanelor care desfăşoară activităţi independente. De asemenea, va fi acordat un sprijin şi pentru angajatorii care lucrează cu sezonieri și zilieri.