Redactia.ro
Home » Știri » Animalul care și-a făcut apariția în tot mai multe orașe, extrem de periculos. Mușcătura lui te poate ucide în 5 ore

Animalul care și-a făcut apariția în tot mai multe orașe, extrem de periculos. Mușcătura lui te poate ucide în 5 ore

vipera cu corn. sursă foto: benny-photo.com

Animalul din România care și-a făcut apariția în mai multe orașe este extrem de periculos și poate ucide în doar 5 ore. Este esențial ca oamenii să fie conștienți de pericolul pe care îl prezintă acesta și să fie precauți, atât în mediul natural, cât și în zonele populate. Fenomenul se datorează schimbărilor climatice și este necesară o atenție sporită în această privință.

“Pe măsură ce se încălzește planeta noastră, tot mai multe zone vor fi pretabile acestor specii. În următoarele decenii s-ar putea chiar dubla arealul acestor specii”, spune Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

Mușcătura lui te poate ucide în 5 ore

Șerpii veninoși au fost observați tot mai des în diverse orașe din România, inclusiv în zone unde prezența lor nu era obișnuită până acum. Aceștia au fost raportați inclusiv în interiorul locuințelor și al clădirilor de birouri, ceea ce ridică un semnal de alarmă pentru autorități și comunitatea locală. Cu toate acestea, este important să se rețină că, în general, șerpii veninoși reacționează doar în situații de deranjare și nu sunt agresivi în mod natural.

În ceea ce privește riscul pentru oameni, mușcătura unui șarpe veninos poate fi fatală în doar 5 ore dacă nu se acordă îngrijiri medicale adecvate. Un incident recent, petrecut în Mehedinți, în care o familie a descoperit un șarpe în dormitor, subliniază importanța conștientizării acestui pericol și a pregătirii pentru situații de urgență.

Specialiștii recomandă precauție și respect față de aceste reptile, evitând să le speriem sau să le deranjăm în orice fel. De asemenea, se sugerează ca cei care petrec timp în natură să fie prevăzuți cu un băț lung sau bețe telescopice, pentru a verifica zona înainte de a se apropia și pentru a evita contactul direct cu șerpii veninoși.

„Când ne întâlnim cu aceste vipere, în primul rând, trebuie să înţelegem că ele doar se apără. Muşcă, apărându-se. Muşcă dacă sunt călcate, dacă sunt încolţite, deranjate, dacă ridici piatra de pe ele“, adaugă Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

Cum ne ferim de aceste reptile

Este esențial să înțelegem comportamentul și habitatul viperei pentru a ne feri de aceste reptile veninoase. În România, cea mai răspândită specie este vipera de munte, în timp ce cea mai periculoasă este vipera cu corn, specifică regiunii Dobrogea. Vipera de stepă este cea mai rar întâlnită.

Specialiștii recomandă evitarea sperierii sau deranjării viperei, deoarece acestea mușcă doar în apărare. În mod normal, viperele nu sunt agresive și nu vor ataca dacă nu sunt provocate. În cazul întâlnirii cu aceste reptile, este important să nu le călcăm sau să le încolțim și să ne ferim de locurile în care ar putea să se ascundă, cum ar fi sub pietre sau în iarbă înaltă.

Având un băț lung sau o bâtă telescopică la îndemână poate fi util pentru a verifica zona înainte de a merge într-un anumit loc și pentru a ne asigura că ne aflăm în afara oricărui pericol. Salvamontiștii recomandă turiștilor să fie pregătiți cu echipamentul adecvat și să acționeze cu precauție în mediul natural pentru a evita întâlnirea cu viperele.

„Ar fi bine ca turiștii să aibă cu ei un băţ lung sau poate chiar beţele telescopice pentru a verifica zona înainte de a trece şi de a speria aceste reptile”, spune Cătălin Petrescu, purtător de cuvânt al Salvamont Poiana Brașov.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: