Redactia.ro
Home » Știri » ANM a emis un nou COD GALBEN! Unde sunt cele mai mari vijelii din țară

ANM a emis un nou COD GALBEN! Unde sunt cele mai mari vijelii din țară

Cod galben Romania

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben pentru data de 23 mai 2024. Avertizarea este valabilă între orele 10:00 și 23:00 și vizează instabilitate atmosferică și cantități semnificative de precipitații. Zonele afectate includ Banatul, Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, vestul Transilvaniei și local Maramureșul. În aceste regiuni, se așteaptă averse, descărcări electrice și, izolat, grindină, cu acumulări de apă care pot depăși 50 de litri pe metru pătrat.

Fenomene meteorologice periculoase în Banat și zonele montane

Conform ANM, în Banat, Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Aceste fenomene vor include averse și descărcări electrice frecvente, precum și posibilitatea de grindină. Cantitățile de apă acumulate în intervale scurte de timp pot atinge 20-30 litri pe metru pătrat și, izolat, pot depăși 40-50 litri pe metru pătrat.

Astfel de condiții meteo pot duce la inundații locale, creșteri rapide ale nivelurilor apelor curgătoare și dificultăți în trafic. Autoritățile locale și populația sunt sfătuite să ia măsuri de precauție pentru a preveni eventualele pagube materiale și riscuri pentru siguranța personală.

Avertizare pentru vestul Transilvaniei și Maramureș

În vestul Transilvaniei și local în Maramureș, fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi, de asemenea, prezente. ANM avertizează că aceste regiuni vor experimenta averse și descărcări electrice, cu posibile episoade de grindină. Cantitățile de apă acumulate vor fi semnificative, similare celor din regiunile montane și Banat, cu valori cuprinse între 20 și 50 litri pe metru pătrat.

Populația din aceste zone este sfătuită să fie vigilentă și să evite deplasările inutile în timpul intervalului de valabilitate al codului galben. De asemenea, se recomandă să fie verificate sistemele de scurgere a apei și să fie pregătite măsuri de protecție împotriva posibilelor inundații.

Recomandări și măsuri de precauție

În contextul acestei avertizări meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie recomandă următoarele măsuri de precauție pentru populație și autorități:

  1. Evitarea deplasărilor inutile: În zonele afectate de instabilitatea atmosferică, este recomandat să se evite deplasările, în special în zonele montane și pe drumurile afectate de precipitații abundente.
  2. Monitorizarea prognozelor meteo: Cetățenii sunt sfătuiți să urmărească actualizările meteorologice furnizate de ANM și să fie pregătiți pentru schimbări rapide ale vremii.
  3. Protejarea bunurilor: Este important să se verifice și să se asigure scurgerea corectă a apei de pe proprietăți, pentru a preveni inundațiile locale. De asemenea, obiectele din curți sau grădini care ar putea fi luate de apă sau vânt ar trebui fixate sau aduse în interior.
  4. Pregătirea pentru urgențe: Populația ar trebui să fie pregătită pentru eventualele întreruperi de energie electrică și să aibă la dispoziție provizii de apă, alimente neperisabile și alte necesități de bază.
  5. Atenție la zonele de risc: Persoanele care locuiesc în apropierea râurilor, pâraielor sau în zonele predispuse la alunecări de teren trebuie să fie deosebit de vigilente și să fie pregătite să evacueze în caz de necesitate.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: