Redactia.ro
Home » Știri » ANM a făcut anunțul! Intră în vigoare un cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale, dar și un cod portocaliu de caniculă

ANM a făcut anunțul! Intră în vigoare un cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale, dar și un cod portocaliu de caniculă

GALERIE FOTO (3)

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare cod galben de vreme severă. Începând cu ora 15:00 și până marți dimineața, 11 județe din nord-vestul țării se află sub avertizare de ploi torențiale, grindină și vijelii.

Începutul de săptămână a venit cu mai multe avertizări meteorologice. Azi, regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei au intrat sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

Cod galben de vijelii și ploi torențiale

Avertizarea cod galben de furtuni rămâne în vigoare în intervalul 17 iulie, de la ora 15:00, până la 18 iulie, ora 06:00. În special în vest, nord-vest și centrul țării, precum și în zonele montane, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului cu rafale în general de 55…70 km/h, vijelii, averse torențiale (cu cantități de apă de 20…25 l/mp în intervale foarte scurte de timp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Aceste fenomene vor fi prezente în a doua parte a nopții de luni spre marți (17/18 iulie) și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, însă pe arii mai restrânse.

Cod portocaliu de caniculă

Pentru ziua de luni, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă în regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, unde valul de căldură va persista și canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general între 37 și 39 de grade, cu un disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade. Codul portocaliu este valabil în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Ialomița și Călărași, unde valul de căldură va persista și canicula se va intensifica.

Pentru restul țării, luni va fi în vigoare o avertizare cod galben de caniculă. Marți, în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, valul de căldură va persista și se va înregistra caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade, cu un disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime vor fi în general peste 20…22 de grade.

Cum va fi vremea în București

În București, conform Administrației Naționale de Meteorologie, se așteaptă zile foarte calde luni și marți. De asemenea, există posibilitatea apariției de averse marți seara. Prognoza este valabilă pentru următoarele 48 de ore, până miercuri la ora 10:00. Specialiștii estimează că valul de căldură și canicula vor persista, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va continua să depășească pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade, iar cele minime de 19…22 de grade. Cerul va fi predominant senin, dar în seara zilei de marți probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice, cum ar fi înnorările temporar accentuate, descărcările electrice, intensificările vântului și aversele, va crește.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: