Redactia.ro
Home » Știri » ANM a făcut anunțul! Ploile și vijeliile lovesc din nou România. Ce zone vor fi afectate în următoarele ore

ANM a făcut anunțul! Ploile și vijeliile lovesc din nou România. Ce zone vor fi afectate în următoarele ore

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o avertizare meteo cu privire la condițiile meteo severe care se anunță în următoarele ore în mai multe zone din țară. Conform avertismentului emis de ANM, se așteaptă furtuni puternice și ploi abundente de până la 40 de litri pe metru pătrat în diverse regiuni.

În conformitate cu avertizarea meteorologică, regiunile vizate de instabilitate atmosferică și ploi intense sunt Banatul, Crișana, nord-vestul Olteniei și zonele montane adiacente acestora. Specialiștii ANM avertizează că aceste zone se vor confrunta cu perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale, descărcări electrice, precum și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale ce pot atinge viteze de 55-60 km/h.

De asemenea, nu sunt excluse vijeliile și căderile de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă pot atinge 25 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone izolate se pot înregistra cantități de peste 40 de litri pe metru pătrat.

Cod galben de ploi și vijelii în România

Perioada de intensificare a fenomenelor meteorologice este programată să aibă loc în intervalul cuprins între 16 august, ora 14.00, și 17 august, ora 06.00. Aceasta înseamnă că în această fereastră de timp, fenomenele precum furtunile, ploile torențiale și celelalte manifestări de instabilitate atmosferică vor fi prezente în regiunile menționate.

„În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse”, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

Cod galben de intensificări ale vântului în jumătate din țară

Deși avertizarea meteo menționează în mod specific regiunile precizate anterior, meteorologii atrag atenția că fenomene similare pot să apară și în alte părți ale țării. Cu toate acestea, aceste fenomene vor fi mai restrânse ca arie geografică și mai puțin intense în comparație cu regiunile amintite.

Pe lângă avertizarea cu privire la furtuni și ploi, ANM a emis și o altă alertă meteo, de această dată pentru intensificări ale vântului în sud-estul țării. Această avertizare se încadrează în categoria codului galben și este valabilă în intervalul 10.00 – 20.00.

Conform specialiștilor ANM, în această perioadă, regiunile vizate sunt estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. Se așteaptă intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce se vor situa în general între 55…65 km/h.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: