Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat o amendă de 30.000 de lei operatorului Premier Restaurants SRL, deținătorul lanțului McDonald’s în România, în urma descoperirii unor bacterii periculoase în gheața utilizată în restaurante.
ANPC sancționează McDonald’s pentru gheață contaminată
Pe 18 februarie 2025, inspectorii ANPC au prelevat probe de gheață din mai multe unități McDonald’s, în cadrul unei acțiuni de control ce viza respectarea normelor de siguranță alimentară. Analizele microbiologice realizate de Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au evidențiat prezența unor bacterii periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
Potrivit raportului de încercare nr. 11719502, emis la 24 februarie 2025, s-a constatat prezența enterococilor intestinali în concentrație de 2,3 x 10² ufc/100 ml, valoare care depășește limita legală impusă de Ordonanța 7/2023, care stipulează un nivel maxim admis de 0 ufc/100 ml. De asemenea, analizele au indicat existența bacteriilor coliforme în proporție de 2,7 x 10² ufc/100 ml, depășind, de asemenea, standardele sanitare.
Măsuri stricte impuse de ANPC
Ca urmare a acestor descoperiri, ANPC a aplicat o amendă contravențională de 30.000 de lei operatorului economic și a impus suspendarea utilizării aparatelor de gheață din restaurantele McDonald’s afectate, până la remedierea deficiențelor.
Totodată, autoritatea de control a propus emiterea unui ordin special al Președintelui ANPC prin care să se oprească temporar utilizarea aparatelor de gheață din toate locațiile McDonald’s din România, până la efectuarea unor analize suplimentare care să confirme conformitatea cu normele sanitare.
Extinderea controalelor la alte lanțuri de restaurante
În vederea unei evaluări ample a siguranței alimentare, ANPC a extins verificările și asupra altor operatori economici din industria restaurantelor fast-food și cafenelelor. Printre locațiile vizate pentru prelevarea de probe de gheață se numără:
- Burger King (operat de Amrest Food SRL)
- Hesburger (operat de Art Burger SRL)
- Starbucks (operat de Amrest Coffee SRL)
Probele colectate vor fi supuse unor analize riguroase pentru detectarea eventualelor contaminări cu enterococi, bacterii coliforme și Escherichia coli, având în vedere riscurile asupra sănătății consumatorilor, potrivit Capital.
Reacția ANPC și măsuri viitoare
Reprezentanții ANPC au declarat că vor continua să monitorizeze atent respectarea normelor de igienă și siguranță alimentară în toate unitățile de alimentație publică. „Siguranța consumatorilor este prioritatea noastră. Vom lua măsuri ferme împotriva oricărei abateri care pune în pericol sănătatea publică”, a precizat un oficial ANPC.
În perioada următoare, restaurantele sancționate vor trebui să demonstreze, prin analize microbiologice repetate, că deficiențele au fost remediate înainte de a putea relua utilizarea aparatelor de gheață.
ANPC își reafirmă angajamentul de a impune standarde stricte în industria alimentară, protejând astfel consumatorii de potențiale pericole sanitare.
Sursa foto: Arhivă