Pe 11 aprilie 2025, a fost convocată o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), în contextul ridicării controalelor vamale odată cu aderarea României la spațiul Schengen. Autoritățile au precizat că această modificare creează un risc crescut de răspândire a bolii în fermele din țară.
„Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, şase în Slovacia, precum şi un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.
În urma analizei efectuate și în conformitate cu legislația în vigoare, Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB) a adoptat Decizia nr. 2, prin care sunt stabilite măsuri stricte și imediate pentru prevenirea și controlul febrei aftoase. Printre principalele măsuri se află actualizarea zonelor de restricție, conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele apărute în Ungaria și Slovacia, precum și impunerea unor restricții importante asupra transporturilor transfrontaliere.
S-au interzis transporturile din Ungaria către România
Astfel, au fost interzise transporturile din Ungaria către România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd. Totodată, s-a decis suspendarea importurilor de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și alte subproduse de origine animală provenite din zonele afectate.
Pe rutele de acces dinspre Ungaria au fost instituite puncte de control sanitar-veterinar, unde echipe mixte formate din medici veterinari ai ANSVSA și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) verifică respectarea măsurilor de biosecuritate.
Controale la fermele din România
Autoritățile au demarat controale în fermele din România care au importat animale din Ungaria și Slovacia începând cu data de 1 februarie 2025. Aceste verificări presupun prelevarea de probe și evaluarea stării epidemiologice, alături de aplicarea unor măsuri sporite de dezinfecție și biosecuritate atât în exploatații, cât și pentru mijloacele de transport.
De asemenea, printre măsurile stabilite se numără și „distribuirea clară a responsabilităților între instituțiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția Locală.”
„În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea: identificării şi eliminării riscurilor de contaminare; intensificării măsurilor de biosecuritate şi stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenţie în cazul apariţiei bolii. Suplimentar condiţiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în ţară”, se mai arată în comunicatul oficial.
Pentru a asigura un diagnostic cât mai rapid, autoritățile au demarat acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare. În mai puțin de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a analizat un număr considerabil de probe recoltate din aproape toate regiunile țării.
Totodată, toate loturile de animale susceptibile — bovine, ovine, caprine și porcine — provenite din comerțul intracomunitar sunt supuse testării prin metoda PCR. „Au fost analizate 1.419 probe de sânge de la bovine, ca măsură de sprijin pentru fermierii români implicați în activități comerciale cu țări terțe,” a transmis autoritatea.
„Starea de alertă a ANSVSA este menţinută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât şi în contextul specific al responsabilităţilor din perioada prepascală”, se mai subliniază în comunicat.
Sfaturi pentru fermieri
Pentru a limita riscurile, ANSVSA recomandă fermierilor „să evite achiziţionarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricţii.”
„Colaboraţi activ cu autorităţile sanitar-veterinare şi respectaţi toate instrucţiunile transmise de ANSVSA şi DSVSA judeţene. Notificaţi de urgenţă orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dumneavoastră”, transmit reprezentanţii autorităţii.
Impactul asupra fermierilor și comerțului agricol
Fermierii din România sunt direct vizați de aceste măsuri. Cei care depindeau de importurile din Ungaria și Slovacia trebuie să își adapteze rapid strategiile de aprovizionare. Furajele și animalele din aceste țări nu mai pot intra pe teritoriul României.
Pe termen scurt, pot apărea creșteri de prețuri pentru anumite produse, în special pentru furaje și servicii veterinare. Fermierii care au contracte în desfășurare vor fi obligați să le renegocieze sau să găsească soluții alternative. România trebuie să-și întărească capacitatea de producție internă pentru a nu depinde excesiv de importuri. Acest context ar putea deveni, paradoxal, o oportunitate pentru agricultura autohtonă să își regândească direcțiile de dezvoltare.