Redactia.ro
Home » Știri » Anunț de ultimă oră al ministrului Muncii! Crește vârsta de pensionare la femei

Anunț de ultimă oră al ministrului Muncii! Crește vârsta de pensionare la femei

budai

Subiectul pensiilor este unul urmărit îndeaproape de către români. Ca să beneficiezi de pensia pentru limita de vârstă este nevoie să fi atins vârsta standard de pensionare. De asemenea, trebuie să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp. 

Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu precizări pe tema vârstei de pensionare în cazul femeilor. Vârsta de pensionare pentru femei va crește până la 65 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 6 luni.

Crește vârsta de pensionare la femei. Ce spune ministrul Muncii

Marius Budăi a fost întrebat, marți seară, la o emisiune TV, dacă va crește vârsta de pensionare la femei.

„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030.”

Ce spune ministrul Muncii

În România trăiesc acum peste 5 milioane de pensionari. Dintre aceștia, în jur de un milion primesc lunar pensia minimă socială garantată, adică 1000 de lei. Arată cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică. În acest sens, ministrul Muncii spune că negociază intens pentru a putea crește pensiile în perioada următoare. Măsura ar avea sprijinul Băncii Mondiale.

„I-am întrebat şi pe tehnicienii şi pe comisarii din Uniunea Europeană dacă în România este pensia minimă 200 de euro şi salariul minim este 300 de euro pe net, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună.

M-am bucurat să aud de la conducerea Băncii Mondiale că vor fi alături de mine, vor fi alături de seniorii acestei ţări în această reformă (…)”

Crește vârsta de pensionare la femei. Ce spune ministrul Muncii

„Le-am explicat (N.R. – celor de la Comisia Europeană și Banca Mondială) de ce nu poate exista o sustenabilitate a sistemului de pensii din România. Le-am explicat că noi în România avem în ţări Uniunea Europeană între 4-5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări şi contribuie la sistemele de pensii de acolo şi nu în România. Au înțeles foarte bine de ce avem nevoie de sprijin în mediul de afaceri să atragem acea forță de muncă greu angajabilă.

Nu Comisia Europeană este un zid în faţa noastră, ci noi care am scris bazaconii în PNRR suntem un zid în faţa cetăţenilor. Eu nu o să obosesc să explic atât timp cât am susținerea lui Marcel Ciolacu şi a PSD. (…) Vorbim de o flexibilizare care se poate face. Am spus şi repet că nu voi semna o reformă care va sărăci poporul român”, a explicat ministrul Muncii la Antena3.

De asemenea, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei, însă, este de 31 de ani și 6 luni. Acesta va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: