Redactia.ro
Home » Știri » Anunț important! Cum îți dovedești vechimea ai dacă ai lucrat înainte de 2010

Anunț important! Cum îți dovedești vechimea ai dacă ai lucrat înainte de 2010

Anunț important! Cum îți dovedești vechimea ai dacă ai lucrat înainte de 2010

Anunț important! Cum îți dovedești vechimea ai dacă ai lucrat înainte de 2010. Toți românii au nevoie de acest lucru dacă vor să aibă pensie.

Din anul 2011 carnele de muncă au fost înlocuite cu registrele salariale și adeverințele de muncă. Dovada vechimii în muncă se face pe baza adeverințelor de vechime pe care salariații le obțin fie de la angajatori, fie de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar sau contracost.

Spre exemplu, la Inspectoratul Teritorial de muncă din Arad sunt aproape 14.000 de carnete care așteaptă să fie ridicate de titulari. Din păcate, oamenii sunt plecați la muncă în străinătate și nu au mai lucrat în țară, conform capital.ro.

Ridicarea Carnetelor de muncă. Unica metodă prin care se face dovada

Începând cu anul 2011, singura modalitate prin care să atești vechimea ta în muncă este să ceri angajatorului o adeverință de vechime. Dacă te hotărăști să pleci de la angajatorul tău curent, nu uita să îi ceri o adeverință care să ateste vechimea ta în muncă acolo.

Cum se obţinea deverinţa de vechime în muncă?

Există mai multe situaţii care trebuie luate în calcul:

1. Atunci când salariatul solicită angajatorului o astfel de adeverinţă.

Potrivit art. 5 din HG. 500/2011, angajatorul este obligat să emită adeverinţa, în maxim 15 zile de când a fost solicitată.

2. Ce faci atunci când angajatorul nu poate elibera o adeverina de vechime în muncă (de exemplu, firma nu mai exista sau este in insolvabilitate).

În acest caz, salariaţii au posibilitatea să solicite documentul direct la Inspectoratul Teritoril de Muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea. Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de celmult 15 zile de la datăa solicitării.

Serviciul nu este, însă, gratuit, eliberarea adeverinţei fiind taxată cu 20 de lei/document, actul normativ care reglementează tarifele şi taxele percepute de ITM.

Citește și: Accident aviatic! Cel puțin 18 persoane au decedat, dintre care 4 erau copii

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: