Redactia.ro
Home » Știri » Anunț important de la seismologi! Ce au spus despre cutremurul care a scuturat marți Aradul: legătura cu seismul puternic din Turcia

Anunț important de la seismologi! Ce au spus despre cutremurul care a scuturat marți Aradul: legătura cu seismul puternic din Turcia

Anunț important de la seismologi! Ce au descoperit după cutremurul care a scuturat marți Aradul

Seismologii au vorbit despre cutremurul de marți seara care s-a resimțit în mai multe orașe din țară, în principal în Arad. Iată detalii și ce anume a spus directorul INFP, Constantin Ionescu. Legătura cu seismul puternic din Turcia din 6 februarie 2023.

Anunț important de la seismologi! Ce au spus despre cutremurul care a scuturat marți Aradul

Marți seară, 6 iunie 2023, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter care s-a resimțit nu doar în Arad, ci și în orașele mari precum Timișoara și Cluj Napoca. Ulterior, mai mulți români au sunat la 112 ca să anunţe că locuinţele lor au fost avariate. În Arad, mai multe bucaţi din clădiri s-au desprins şi au căzut pe străzi.

Astăzi, directorul INFP, Constantin Ionescu, a făcut declarații despre acest seism.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5.6 km cu o magnitudine de 5.2. S-a simțit în orașe cu distanțe mai mari de 100 km. Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost în această dimineață. Am primit răspunsuri de la cetățeni și vom analiza datele. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a spus Constantin Ionescu.

Și seismologul Mihai Diaconescu a făcut unele precizări.

„Comunicatele INFP sunt date în magnitudine locală. Deci magnitudinea Richter. Raportările și introducerea în catalogul INFP și în cataloagele internaționale se face în magnitudine-moment. Magnitudinea-moment este întotdeauna mai mică decât magnitudinea locală. Sunt și unele excepții. Deci acest cutremur de 5,3, îl veți găsi undeva la 4,7 – 4,8 pe site-urile internaționale.

Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V S-E și un alt sistem de falii S-V N-E. Mai sunt local prezente și niște falii cu orientare E-V.

Din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie în așa fel încât ne face misiunea ingrată și greoaie de a alege un plan de falii preferențial. Ne vom ghida foarte mult după răspunsul populației, ca să ne putem da seama pe ce direcție s-a propagat preferențial cutremurul”, a spus seismologul Mihai Diaconescu, potrivit Antena 3 CNN.

Legătura cu seismul puternic din Turcia

Mihai Diaconescu, seismolog INFP, a mai spus așa legat de seismul de marți seara din Arad: „Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Efectul acesta este datorat cutremurelor din Turcia. Primul cutremur în Marea Neagră a apărut la vreo două săptămâni când deja tensiunea se propagase prin partea sudică. A fost la Marea Neagra 3 și ceva, apoi a venit în Bulgaria”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: