Nicolae Ciucă, președintele PNL, a făcut recent un anunț important cu privire la pensiile din România, în special pentru pensionarii care au pensii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Potrivit surselor oficiale, Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze un act normativ prin care să fie extins plafonul pensiilor neimpozabile, incluzând și militarii în rândul celor care vor beneficia de această măsură.
Această modificare vine după ce pensiile militarilor au fost discutate la nivel guvernamental, având în vedere faptul că, până acum, acestea nu erau impozitate la fel ca alte categorii de pensii.
Ce spune Nicolae Ciucă despre pensiile cuprinse între 2000 și 3000 de lei
Ciucă a cerut explicit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să includă militarii în rândul beneficiarilor majorării plafonului de la 2.000 lei la 3.000 lei, conform Legii nr. 223/2015, iar această modificare ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Aceasta ar reprezenta o schimbare semnificativă pentru un număr mare de pensionari din România, deoarece multe persoane ar urma să beneficieze de pensii mai mari în urma acestei ajustări fiscale.
„Preşedintele Ciucă i-a cerut, recent, ministrului de Finanţe Marcel Boloş includerea militarilor între beneficiarii majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, acordate în baza Legii nr. 223/2015, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, spun pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea unei legi care modifică articolul 100 din Codul Fiscal, majorând astfel plafonul veniturilor din pensii care sunt neimpozabile. În contextul acestei măsuri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că impactul bugetar al măsurii este de 662 de milioane de lei, dar a asigurat că nu va pune în pericol plata pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari din România. Acesta a mai adăugat că măsura nu va avea un impact semnificativ asupra bugetului pentru anul 2024.
„Impactul bugetar este de 662 de milioane de lei pe care îl avem din această facilitate pe care o acordăm pensionarilor şi nu periclitează sub nicio formă acest demers foarte important pentru pensionari, respectiv plata la timp a pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari. Nu avem o influenţă respectiv un impact major în anul 2024 în privinţa acestui plafon de venit pentru care este acordată scutirea”, afirma ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
În practică, veniturile din pensii până la 3.000 de lei vor fi scutite de impozit, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Până la această dată, plafonul era de 2.000 de lei, astfel încât pensionarii cu venituri cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei vor beneficia de o majorare semnificativă a veniturilor neimpozitate.
În plus față de această măsură, guvernul a decis și introducerea unor măsuri de amnistie fiscală
Ordonanța de urgență, publicată recent în Monitorul Oficial, prevede ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 5.000 de lei, cu condiția ca restul sumei să fie achitată până la data de 25 noiembrie 2024. În acest mod, atât persoanele fizice, cât și juridice, care au acumulat datorii la stat, vor beneficia de măsuri de scutire a dobânzilor și penalităților aferente, dacă își achită „principalul” datoriei. În plus, contribuabilii care și-au achitat obligațiile fiscale la timp vor beneficia de o reducere de 3% sub formă de credit fiscal aplicabil în anul viitor.
Contextul acestor măsuri vine pe fondul unui deficit bugetar semnificativ, care a atins 4% din PIB în primele patru luni ale anului. Guvernul încearcă să echilibreze bugetul prin recuperarea arieratelor și prin măsuri fiscale mai favorabile pentru contribuabilii care și-au îndeplinit obligațiile la timp.
Daniel Baciu a explicat când vor începe pensionarii să primească sumele majorate după recalculare
Potrivit lui Baciu, 83% dintre pensionarii români vor beneficia de creșteri ale pensiilor, în medie cu 622 de lei. Pensionarii care primesc banii prin transfer bancar ar urma să vadă aceste majorări în conturi începând cu 11-12 septembrie. Baciu a subliniat că cele mai mari creșteri se vor înregistra în cazul pensionarilor care au avut stagii de cotizare de peste 25 de ani, aceștia primind „puncte de stabilitate” care au crescut semnificativ valoarea pensiilor.
„Prin noua lege, toate pensiile au trecut prin procesul de recalculare. De săptămâna asta, oamenii au început să primească drepturile bănești după recalculare. Avem aproape 83% din numărul total de pensionari care au creștetri la pensii. Creșterea per total de 26,65%, ca sumă e o creștere medie de 622 de lei. Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii în această perioadă, vorbim de aproximativ două săptămâni în care poștașii merg la domiciliile pensionarilor pentru a achita aceste drepturi de pensie. Pe 11 sau 12 se vor achita pensiie care au card bancar”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP, pentru România TV.
De asemenea, noul format al taloanelor de pensie va reflecta numărul total de puncte acumulate de fiecare pensionar și valoarea punctului de referință (VPR), care începând cu 1 ianuarie 2024 va fi de 81 de lei. Această nouă formulă de calcul va fi aplicată tuturor pensionarilor, asigurându-se astfel o corectitudine mai mare în ceea ce privește pensiile pe baza contributivității.
„Dacă vorbim de 83% din numărul de pensionari care beneficiază de creșteri, creșterile sunt de la 1% până la 100%. Avem dublare a pensiilor după recalculare. Au câștogat foarte mult pensionarii care au muncit stagii de peste 25 de ani. Au primit acele puncte de stabilitate care fac diferența. E un bonus pe care îl acordăm tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.
Se vede foarte clar pe orice talon de pensie. Dacă în vechile taloane discutam despre valoare punct pensie și punctaj mediu anual, acum disutăm de numărul total de puncte și VPR care începând cu data de 1 ianuarie are 81 de lei. Acestea sunt valorile cu care vom lucra de acum înainte, inddicatori prevăzuți în Legea nr. 360/2023”, a mai explicat Daniel Baciu.