Redactia.ro
Home » Stiri » Anunț important pentru toți românii! Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului

Anunț important pentru toți românii! Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului

Dacă angajații români nu reușesc să-și ia toate zilele de concediu de odihnă în 2024, legislația muncii din România prevede anumite reguli și limite pentru reportarea acestora în anul următor, 2025. Iată câteva detalii importante pe care trebuie să le știi despre acest proces! 

Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care nu le luați până la finalul anului

Angajații români care nu și-au luat ot concediul în 2024, trebuie să știe că zilele lor libere rămân pentru anul viitor. Cu toate acestea, trebuie să țină cont de anumite detalii.

Conform legii în vigoare, angajații români au dreptul la 20 de zile de concediu. Aceasta este durata minimă a concediului și se stabilește pentru zile lucrătoare din cursul săptămânii. În plus, aceste zile sunt stabilite în baza contractului de muncă încheiat între angajator și angajat.

Legea e destul de clară

De cele mai multe ori, sunt mulți români care nu-și iau zilele libere legale pe care le au în cursul unui an. Dacă se întâmplă acest lucru, angajații pot cere la muncă acordarea lor până la jumătatea anului viitor (2025).

Important de știu, că angajații nu pierd aceste zile libere, ci beneficiază în continuare de ele. Condiția este ca acestea să fie luate până la data de 30 iunie 2025. Legea din România e destul de clară și spune că angajatorul este obligat să ofere tuturor salariaților concediul de odihnă la care au dreptul. Regula se aplică celor care, în cursul anului, nu au efectuat integral concediul de odihnă.

”În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, conform articolului 146, alin. 2 din Codul Muncii.

Angajații trebuie să fie conștienți că dreptul la concediu anual este garantat, însă nu poate fi transformat într-o compensație bănească dacă nu este utilizat în termenul legal, cu excepția situației menționate.

Această regulă are ca scop încurajarea angajaților să își utilizeze concediul pentru odihnă și recuperare, menținându-se astfel echilibrul între viața personală și cea profesională. Totodată, angajatorii au obligația să permită angajaților să își exercite acest drept în mod efectiv.

”Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.”, se mai arată în aliniatul 3 al aceluiași articol din Codul Muncii.

Zile care nu intră în concediul de odihnă

  • sărbătorile legale;
  • perioadele de incapacitate temporară de muncă (aici intrând, implicit, incapacitatea de muncă ce este cauzată de probleme de sănătate);
  • perioadele aferente concediului de maternitate;
  • concediul paternal;
  • concediul de risc maternal;
  • concediul pentru îngrijirea copilului bolnav și cel de îngrijitor.
adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: