Specialiștii susțin că un ingredient folosit zilnic de gospodine în bucătărie poate da probleme grave de sănătate în timp.. Chiar dacă mâncarea iese delicioasă, medicii recomandă să fugim cât putem de acest produs alimentar.
Uleiul de floarea soarelui, pericol pentru sănătate
Este vorba de uleiul de floarea soarelui! Acesta este un produs comun în alimentație, dar poate ridica unele preocupări legate de sănătate, mai ales în anumite condiții de utilizare.
Doctorii avertizează că uleiul de floarea soarelui folosit destul de des de gospodine pentru prepararea mâncărurilor ne poate îmbolnăvi. Chiar dacă bucatele sunt mai bune dacă sunt prăjite în ulei, specialiștii ne recomandă să-l evităm.
Uleiul de floarea soarelul este bogat în Omega-6, iar consumul excesiv poate provoca probleme de sănătate. Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, recomandă pacienților să fugă de acest produs.
Avertismentul medicilor
“Personal, nu-l recomand pacienților sub nicio formă, nu din cauza conținutului caloric sau că nu ar fi bun la gătit, ci mai degrabă din cauza conținutului ridicat de Omega-6. Un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegem un ulei este conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 și raportul dintre aceștia. Raportul ideal ar trebui să fie de 1 la 4, adică de maxim 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.
Din păcate, dieta noastră modern este mult mai bogată în Omega-6 decât în Omega-3, ajungând la un raport dezechilibrat de 20 la 1 sau chiar mai mult.
Acest dezechilibru crește riscul de inflamație în organism. Revenind la uleiul de floarea-soarelui, acesta conține până la 70% grăsimi Omega-6, iar un român consumă în medie aproximativ 10 litri de ulei pe an. Acest lucru înseamnă pentru sănătate inflamație cronică și un risc crescut de boli metabolice”, a explicat medicul într-un clip postat pe rețelele de socializare.
Uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega-6, în special acid linoleic. În cantități moderate, acest tip de grăsime este esențial pentru sănătate. Totuși, un exces de omega-6 în dietă, fără un echilibru cu omega-3, poate favoriza inflamațiile în organism.
Uleiul de floarea-soarelui are un punct de fum scăzut până mediu, în funcție de procesarea sa. Când este încălzit la temperaturi înalte (cum ar fi în prăjire), poate elibera compuși toxici, cum ar fi aldehidele, care sunt asociate cu riscuri pentru sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Recomandări pentru consum sănătos
Optați pentru metode de gătit mai sănătoase, cum ar fi coacerea sau aburirea. Uleiurile presate la rece sau cele nerafinate sunt mai bune pentru utilizări la rece. Includeți în alimentație surse de omega-3, precum peștele gras, nucile sau semințele de in.